Slovenija 13.10.2011 11:03

Borštnikovo srečanje v 46. izdaji sledi lanskoletnemu razvoju

pripravila Andreja Seršen Dobaj

Maribor, 13. oktobra - Najpomembnejši slovenski gledališki festival Borštnikovo srečanje se bo v letošnji 46. izdaji nadaljeval v okvirih, ki so jih postavili lani ob prenovi te prireditve. Glavno nit še vedno predstavlja tekmovalni program s smetano slovenskih gledaliških uprizoritev, vrhunec pa podelitev Borštnikovega prstana za življenjsko delo.

Maribor. Umetniška direktorica 46. festivala Borštnikovo srečanje Alja Predan. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA Arhiv STA

Maribor.
Umetniška direktorica 46. festivala Borštnikovo srečanje Alja Predan.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA
Arhiv STA

Lani nova umetniška direktorica Alja Predan je ob predstavitvi festivala v novi preobleki povedala, da mora Borštnikovo srečanje, ki ima sicer dolgo tradicijo na slovenskih tleh, postati najrelevantnejši promotor slovenskega gledališča navzven, hkrati pa se tudi sam umestiti v mednarodni prostor.

"Borštnikovo srečanje, ki predstavlja prerez najboljše slovenske produkcije, moramo odpreti tuji strokovni javnosti, hkrati pa nacionalnemu delu pripojiti tudi mednarodno selekcijo in profilirati programske sklope netekmovalnega programa. Festival namreč ni samo izbor tekmovalnih predstav, ampak ga tvori in oblikuje tudi vse tisto, kar sodi zraven: od različnih programskih sklopov do strokovnih konferenc in simpozijev, pogovorov, razstav, druženja itd. To daje sok, meso in življenje festivalu in vzpodbuja občinstvo k dejavnejšemu sodelovanju," je prepričana Predanova.

Zato so festival že lani razširili z novimi programi in prizorišči ter ga odprli mednarodnemu prostoru. Tako bodo nadaljevali tudi letos. Program se bo začel v petek ob 18. uri z odprtjem razstave na temo gledališke scenografije Marka Japlja. Sledili bodo pozdravni govori in predstava Rojeni v YU režiserja Dina Mustafića v produkciji Jugoslovanskega dramskega gledališča iz Beograda.

Hrbtenica festivala ostaja slovenski tekmovalni program z 11 predstavami osmih slovenskih gledališč, ki jih je izbral selektor Gregor Butala. Poleg tega bodo na sporedu tudi predstave, uvrščene v slovenski show-case po izboru Alje Predan, ki je namenjen predvsem mednarodnim strokovnjakom. Teh bo letos okoli 50, kar po ocenah Predanove dokazuje, da je Borštnikovo srečanje vse bolj uveljavljeno ime v evropskih gledaliških krogih.

Sklop Generacije zajema predstave za mlade, Mostovi pa predstave iz tujine. V slednjem je Predanova izpostavila predstavo Transfer! v režiji poljskega režiserja Jana Klate s spomini in pričevanji preživelih iz druge svetovne vojne. Poleg te in otvoritvene Rojeni v YU bodo v Mariboru gostili še slovaško dokumentarno monodramo M. H. L. Slovakinje Slave Daubnerove ter performans Evropejci češkega režiserja Jiržija Adameka.

Letošnja novost je programski sklop Fokus, v okviru katerega se bo vsako leto predstavila druga država. Kot prvi je ta čast pripadla Slovaški, saj bodo letos podrobneje predstavili sodobno slovaško dramatiko in gledališče.

Prav tako bodo priredili okroglo mizo o prevajanju za gledališče, mednarodni simpozij o razmerah na evropskem političnem parketu in njihovih posledicah na gledališkem področju ter mednarodno delavnico o odnosu med umetniškimi festivali in stalno delujočimi kulturnimi institucijami v nekem mestu.

Vrhunec festivala je zaključna podelitev nagrad. Strokovno žirijo, ki bo izbrala dobitnike nagrad za najboljšo predstavo, režijo, igralske in druge umetniške dosežke, tudi letos sestavljajo publicistka Melita Forstnerič Hajnšek, dramaturg Thomas Irmer, teatrologinja Amelia Kraigher, dramaturginja Katarina Pejović in režiser Marko Peljhan.

Ta ekipa je lani presenetila z odločitvijo, da velike nagrade za najboljšo uprizoritev pretekle sezone ne podeli, saj naj nobena od predstav ne bi bila dovolj "prebojna in inovativna". Nagrado za režijo pa je podelila Ivani Djilas za predstavo Zasebno življenje (Ulrike Syha) v izvedbi SNG Drama Ljubljana.

Ločeno se izbira dobitnika Borštnikovega prstana, ki velja za najvišje nacionalno priznanje za igralsko umetnost. Žirijo za podelitev Borštnikovega prstana sestavljajo režiser Aleš Jan, režiserka Mateja Koležnik, pisatelj Tone Partljič, igralka Milena Zupančič in Alja Predan. Lani so to prestižno nagrado prisodili igralcu Janezu Hočevarju - Rifletu, letos pa jo bo po pravilu domov odnesla igralka.

Vse od ustanovitve leta 1966 v Mariboru ima festival domicil v Slovenskem narodnem gledališču Maribor, lani pa so ga razširili še na druga mariborska prizorišča. K aktivnejšemu sodelovanju so pritegnili tudi dijake in študente; AGRFT ima na festivalu tudi svoj uprizoritveni program.

Borštnikovo srečanje, ki je najstarejši gledališki festival v Sloveniji, je dobilo ime po slovenskem igralcu in režiserju Ignaciju Borštniku (1858-1919), ki velja za utemeljitelja sodobnega slovenskega gledališča.