Svet 11.10.2011 16:22

Roberto Saviano dobitnik mednarodne nagrade PEN za pogum

London, 11. oktobra - David Hare, letošnji dobitnik nagrade PEN/Pinter 2011, se je v sodelovanju z britanskim odborom za pisatelje v zaporu odločil, da bo nagrado delil z italijanskim pisateljem Robertom Savianom. Avtor, ki v svojih delih opisuje organiziran kriminal neapeljske mafije, je namreč že od objave knjige Gomora pod 24-urnim policijskim nadzorom.

V letošnji žiriji za Pinterjevo nagrado so bili Hanif Kureishi, Antonia Fraser, Gillian Slovo, Claire Tomalin in Michael Billington. Britanskemu pisatelju Hareu so nagrado izročili v ponedeljek v prostorih Britanske knjižnice, na podelitvi pa je nagrajenec naznanil, da jo bo delil s Savianom, ki si je tako prislužil naziv pisatelj poguma.

Hare je pojasnil svojo izbiro z naslednjimi besedami: "Saviano se je neapeljske mafije najprej lotil v romanu Gomora, po katerem je bil posnet tudi film. S tem je zelo ogrozil svoj obstoj. Svojo nagrado z njim delim v upanju, da bo priznanje s strani PEN vsaj malce olajšalo njegovo življenje. Saviano verjame, da literatura govori bralcu in vdira v njegov prostor tedaj, ko se poročila prepletejo z domišljijo. Ne bi se mogel bolj strinjati."

Savianu se podelitve nagrade zaradi številnih groženj ni uspelo udeležiti. Poslal je sporočilo, v katerem je zapisal, da je hvaležen vsem, ki so omogočili, da so njegove besede postale nevarne določenim "močem". Nagrado je posvetil svojim bralcem.

Vdova Harolda Pinterja Antonia Fraser, podpredsednica angleškega PEN, pa je dejala, da bi bil Pinter izjemno ponosen, da je njegovo ime povezano z dvema tako čudovitima pisateljema.

Pinterjevo nagrado, poimenovano po Nobelovemu nagrajencu Haroldu Pinterju, so pri PEN ustanovili leta 2009. Nagrado podeljujejo enkrat letno britanskemu pisatelju oziroma pisatelju, ki živi in dela v Veliki Britaniji, njegova dela pa so izjemnega pomena za družbo. Dobitnik nagrado deli z avtorjem, ki je zaradi izražanja lastnih prepričanj zaprt ali mu je na drugačen način kratena svoboda gibanja.

Lani je nagrado prejel pisatelj Hanif Kureishi. Nagrado je delil z mehiško novinarko in aktivistko Lydio Cacho, piše na spletni strani britanskega PEN.