EPK 2012 11.10.2011 21:33

Evropska prestolnica kulture Maribor v Bruslju vabi na obisk

Bruselj, 11. oktobra - Evropska prestolnica kulture v letu 2012 Maribor se je danes predstavila v Bruslju. Namen predstavitve projekta v evropski prestolnici je, da bi v Maribor in partnerska mesta naslednje leto privabili čim več ljudi iz mednarodnega prostora, je povedala generalna direktorica zavoda Maribor 2012 - EPK Suzana Žilič Fišer.

Maribor in partnerska mesta - Murska Sobota, Velenje, Ptuj, Novo mesto in Slovenj Gradec - so se te dni predstavljali tudi na dogodku Open Days v Bruslju, kjer so lahko organizatorji projekta izmenjali izkušnje z drugimi evropskimi prestolnicami kulture.

Žilič Fišerjeva je ocenila, da bi lahko Maribor v primerjavi z drugimi "uvrstili na rep glede proračuna", a obenem izpostavila, da velikost proračuna ni ključ do uspeha. Sredstva za pripravo programa dogodkov EPK Maribor v letu 2012 so na primer po septembrskih podatkih omejena na okoli 17 milijonov evrov.

Vse prestolnice kulture se sicer po njenih besedah spopadajo z enakimi težavami in ugotavljajo, da ni recepta za rešitev. Je pa na podlagi dosedanjih izkušenj po navedbah Žilič Fišerjeve jasno, da so uspešni tisti programi, ki vključujejo meščane in čim več segmentov javnosti.

"To je tudi naš cilj, a ni modela, kakšna je uspešna EPK. Vsako mesto, vsaka država jo napravi na svoj način, ki je možen v danem okolju," je še povedala generalna direktorica zavoda Maribor 2012.

Današnje predstavitve na sedežu veleposlaništev Slovenije v Belgiji in pri EU so se udeležili številni visoki slovenski in tuji gostje, med njimi evropski komisar za okolje Janez Potočnik in več evropskih poslancev.

Komisar Potočnik je poudaril, da je EPK velika priložnost za Maribor in vsa mesta, povezana v projekt, za celotno regijo in za Slovenijo. "Mislim, da je treba kar pogumno videti v tem resnično priložnost in nov zagon ter dejansko vzeti ta projekt kot nekaj, kar nas lahko pelje naprej," je menil.

"Imamo zelo močne, dobre organizacijske sposobnosti, večkrat smo se v tem že dokazali. Da čas sedaj ni ravno najbolj naklonjen projektom velike narave, je seveda res, a to ne pomeni, da se priložnosti ne da dobro izkoristiti," je še dejal Potočnik.

Poleg Žilič Fišerjeve so tudi veleposlanica Slovenije v Belgiji Anita Pipan, namestnik stalnega predstavnika Slovenije pri EU Uroš Vajgl in mariborski podžupan Tomaž Kancler v nagovorih zbranim gostom vse povabili, naj naslednje leto obiščejo Maribor in partnerska mesta.

Kancler je povedal, da bodo kmalu javno objavili "sveto knjigo" z 920 stranmi dogodkov, ki jih v prihodnjem letu ponujajo Mariboru, Sloveniji, Evropi in vsemu svetu. Ob tem je vsem zbranim v "osebnem povabilu" obljubil, da bo, če pridejo v Maribor, z vsakim spil kozarec vina.

Med zbranimi na predstavitvi EPK Maribor je bila po navedbah organizatorjev velika večina tujih visokih gostov. Med njimi je bil tudi nekdanji belgijski veleposlanik v Sloveniji Jean-Louis Mignot, ki so ga mediji leta 2007 razglasili za naj tujega diplomata v Sloveniji.

Mignot je za STA povedal, da veliko Belgijcev sedaj odkriva Slovenijo in da je projekt EPK pomemben, saj bo okrepil njihovo željo po odkrivanju tega "bisera Evrope". Zbliževanje Evropejcev je po njegovem pomembno tudi zato, ker ni malo ljudi, ki imajo še vedno pomisleke glede širitve leta 2004.

Zato je še toliko pomembneje, da se Evropejci srečujejo v raznih prijetnih kotičkih, kot je Maribor, ki ima zelo veliko za ponuditi, je sklenil nekdanji belgijski veleposlanik v Sloveniji.