Slovenija 12.10.2011 13:53

Neskončni Leonardo: Prestižna izdaja monografije o renesančnem geniju samouku

Ljubljana, 12. oktobra - V Mestnem muzeju Ljubljana je Mladinska knjiga predstavila prestižno izdajo knjige Neskončni Leonardo avtorjev Alessandra Vezzosija in Agnese Sabato. Unikatna monografija, ki je izšla v 500 izvodih, renesančnega genija predstavlja najbolj celostno in razkošno doslej, odlikujejo jo tudi ročna vezava v usnje in reprodukcije Leonardovih stvaritev.

Kot je na današnji novinarski konferenci dejal urednik knjige Tine Logar, je bilo tovrstne izdaje moč občudovati le na sejmih v tujini. Pričujoča monografija sega na področje knjig kot umetniških izdelkov tudi z vidika izdelave, hkrati pa ta trenutek predstavlja verjetno "zadnjo besedo" na področju leonardistike, je dejal Logar.

Po besedah filozofa in sociologa Igorja Škamperleta Leonardo sodi v vrh genialnih renesančnih posameznikov, kot sta še Michelangelo in Rafael. Sodobne študije so pokazale, da je bil njegov doprinos k znanosti manjši, kot so mislili, njegovi načrti, konstrukcije, skice pa so izjemne, je pojasnil Škamperle.

Leonardo si je med drugim zamislil helikopter, podmornico, hidravliko, avtomobil, tank in kolo, začrtal anatomijo človeka, bil je tudi predhodnik geologije. Kot je dejala prevajalka Irena Trenc Frelih, je posegal v več kot 20 znanstvenih področij. Takrat namreč ni bilo ločnic med znanostjo, tehniko in umetnostjo, kot jih poznamo danes.

Da Vinci je prepletal lepo in uporabno obrt, umetnost, ki je želela spoznati resnico, matematiko in še bi lahko naštevali, je dejal Škamperle. Bil je samouk, "otrok renesanse" z igrivim značajem in izjemno radovednostjo: ni obiskoval humanističnih šol, kjer bi se učil leporečja, hodil je v računsko-trgovsko šolo, potem pa v delavnico, je pojasnila Trenc Frelihova.

Med zanimivostmi iz njegovega življenja so sodelujoči omenili, da je bil levoročen, zanj pa je bila med drugim značilna zrcalna pisava, saj je pisal z desne proti levi. Knjiga razbija marsikateri mit o njem, bralca pa popelje tudi v Slovenijo. Po Logarjevih besedah si je Leonardo "verjetno namakal noge v Soči", saj je preučil današnje obmejno območje ter pripravil načrt za obrambo Benečije pred Turki.

Tudi proces odkrivanja Leonardovega dela in življenja je neskončen, je dejal Logar. Knjiga med drugi prinaša oštevilčeno serigrafijo risbe Poročni portret mlade dame, njegovo novoodkrito delo iz leta 1487. Ta portret so mu pripisali šele leta 2008. Kompletu s knjigo je priložen kovanec, kovan s strojem po Leonardovem načrtu.

Priznani leonardist Alessandro Vezzosi je knjigo pripravljal več kot 15 let, obiskoval je arhive po Evropi, zbiral je gradiva na štirih kontinentih. Projekt takšnih razsežnosti ne bil mogoč brez izjemne podpore italijanskega ministrstva za kulturo, je povedal Škamperle

Slovenski založnik je knjigo, ki stane 3300 evrov, pripravljal dve leti, nastajala je tako v Sloveniji kot v Italiji. "Ostalo je še približno 40 izvodov, preostale so že kupili bibliofili, je za STA dejal Logar, ki je napovedal naslednji prestižni projekt, predviden za leto 2013 - knjigo o Michelangelu.