Slovenija 13.10.2011 4:00

Mesec oblikovanja v Ljubljani na temo Nova pravila, vloge in vladarji

Ljubljana, 13. oktobra - V Ljubljani se bo danes začel Mesec oblikovanja na temo Nova pravila, vloge in vladarji. V 30 dneh bo ponudil zanimivosti s področja arhitekture in interierja, mode, avtomobilov in transporta, elektronike in telekomunikacij, prostega časa in življenjskega sloga, doma in pohištva, industrijske tehnike, medicine in zdravja in športa.

Mesec oblikovanja se bo začel ob 20. uri v stavbi Slovenijalesa v Ljubljani s podelitvijo nagrad za oblikovanje 2011. Mesec oblikovanja že od leta 2003 nagrajuje ustvarjalce in podjetja iz Slovenije, ki pomembno prispevajo k dvigu kakovosti oblikovanja. Z nagradami, poimenovanimi oblikovanje leta, interier leta, brezčasni in perspektivni, kritično vrednoti pomembne dosežke stroke, problematizira učinkovitost slovenskega oblikovanja ter opozarja na ustvarjalni oblikovalski potencial. Z globalno oblikovalsko nagrado All Design Awards pa nagrajuje najboljše izdelke z vsega sveta.

V sklopu odprtja bo sledila še Oblikovalska okuševalnica, po napovedih organizatorjev, zavoda Big, edinstven gurmanski dogodek, na katerem bo deset izbranih gostincev predstavilo svoje mojstrovine, ki jih bo posebej za to priložnost oblikovalo deset oblikovalcev.

Dan kasneje se bo program, prav tako v Slovenijalesu, nadaljeval s t.i. Rastlinjakom mode. Deset cvetličarjev in prav toliko študentov modnega oblikovanja z Naravoslovnotehniške fakultete bo pripravilo performans, na katerem se bodo modeli predstavili v unikatnih kreacijah iz cvetlic, ki se bodo v prostoru združile z instalacijami najboljših slovenskih cvetličarjev. Sledil bo koncert pevk Karoline Gočeve iz Makedonije, Maje Sar iz BiH, Tijane Dapčević iz Srbije in Neishe iz Slovenije.

V prostorih Slovenijalesa bo potekal tudi oblikovalski sejem z več kot 100 razstavljavci s področij arhitekture, industrijskega oblikovanja, mode, obrti in življenjskega sloga ter oblikovalska konferenca z več kot 50 predavatelji iz tujine in Slovenije.

Novost letošnjega Meseca oblikovanje je Artpark. Organizatorji so umetnikom tokrat dali možnost, da v sklopu teme Nova pravila, vloge in vladarji pripravijo vsak po eno instalacijo. Predstavili se bodo umetniki različnih smeri, videti pa bo mogoče fotografske instalacije, filmske produkcije, instalacije iz človeških las in dela dveh grafitarskih skupin.

Po 14. oktobru se bo Mesec oblikovanja pod imenom Dizajn v mestu do 13. novembra preselil na različne lokacije in razstavišča v središče Ljubljane, so še sporočili organizatorji.