Svet 14.10.2011 6:00

Pariški Center Pompidou z umetnostjo med ljudi

Dijon, 14. oktobra - Pariški Center Pompidou je pripravil potujoči projekt, poimenovan Mobilni Pompidou, s katerim želi umetnost približati ljudem, ki še nikoli niso vstopili v muzej. V ta namen je iz stalne zbirke izbral 14 sodobnih umetniških del, ki bodo tri mesece na ogled v Chaumontu ob reki Marni, tri ure zahodno od Pariza. To bo njihova prva postaja.

Sodobne umetnine so postavljene na polju, več ur stran od najbližjega večjega mesta. Arhitekt potujoče razstave Patrick Bouchain je za to priložnost izdelal 650 kvadratnih metrov veliko konstrukcijo, ki spominja na cirkuški šotor. Ker je zložljiva, omogoča postavitev na različnih lokacijah.

Za prvo tovrstno razstavo na svetu, za katero ni potrebno plačati vstopnine, so na temo barve izbrali dela mojstrov, kot so Pablo Picasso, Fernand Leger, George Braque, Henri Matisse in Alexander Calder, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Zdelo se je nujno, da umetnost popeljemo med ljudi, ki še niso stopili v muzej," je za AFP dejal predsednik Centra Pompidou Alain Seban. Pri tem je omenil statistiko, ki kaže, da vsak drugi Francoz ni še nikoli obiskal muzeja.

Iz Chaumonta bo razstava potovala v Cambrai na sever, nato pa še v Boulogne-sur-Mer ob Rokavskem prelivu, v Aquitaine na severozahod države, v pristanišče Le Havre in v Aubagne blizu Marseilla.