Slovenija 13.10.2011 15:23

Slovenska zgodovinska mesta skupaj na trgu

Ptuj, 13. oktobra - Združenje zgodovinskih mest Slovenije zaključuje projekt Mesta in kultura, katerega namen je skupen nastop in promocija desetih slovenskih zgodovinskih mest. Po besedah Klavdije Petek iz Mestne občine Ptuj pri tem ne gre le za izdelavo reklamnih materialov ampak konkretno trženje.

V projekt, ki se uradno zaključi v soboto, so poleg Ptuja vključeni še Idrija, Koper, Kranj, Novo mesto, Piran, Radovljica, Slovenske Konjice, Škofja Loka in Tržič. Mesta so se združila z namenom skupnega trženja in promocije svoje turistične ponudbe, tako v Sloveniji kot na tujem. "Želimo si, da se bogata ponudba, ki jo imamo na Ptuju, spravi na trg in trži kot turistični produkt," je danes za STA povedala Klavdija Petek iz Mestne občine Ptuj.

Poudarila je, da ne gre le za skupne brošure in letake ampak konkretno trženje. Tako so na primer izdelali turistične pakete v obliki eno-, dvo- ali tridnevnih izletov za ciljne skupine, ki jih ponujajo turistične agencije. "Slovenija in njena zgodovinska mesta so poznana kot mesta bogata s kulturno dediščino, a so še vedno relativno neodkrita in v premajhni meri valorizirana v obliki turistične ponudbe," je prepričana.

Prav tako so izdelali vodnik po zgodovinskih mestih Acta Slovenica, s katerim želijo mesta približati gostu v vsej svoji lepoti, ponudbi in kulturnemu dogajanju.

Projekt Mesta in kultura je vreden 250.000 evrov, od tega je 60 odstotkov evropskih nepovratnih sredstev. Te je združenje pridobilo avgusta lani na razpisu ministrstva za gospodarstvo za sredstva Evropskega sklada za regionalni razvoj za promocijo turistične ponudbe tematskih turističnih proizvodov na nacionalni ravni.

Ostalo so prispevali partnerji projekta, torej občine članice Združenja zgodovinskih mest Slovenije in turistični ponudniki iz teh mest.