Svet 15.10.2011 5:30

Na Frankfurtskem knjižnem sejmu tudi o piratstvu e-knjig

Frankfurt, 15. oktobra - Z naraščanjem priljubljenosti e-knjig se založniški svet sooča tudi s piratstvom, podobno kot glasbena industrija. "Če potrošniku omogočiš legalen dostop do vsebin, bo te najverjetneje pridobil legalno, saj večina ne želi krasti," je za francosko tiskovno agencijo AFP na Frankfurtskem knjižnem sejmu dejala Claire Holloway iz podjetja Bookmasters.

Po poročanju AFP so se na Frankfurtskem knjižnem sejmu založniki iz ZDA in Velike Britanije strinjali, da se je nemogoče izogniti piratstvu e-knjig, vendar to po njihovi oceni predstavlja obvladljiv problem.

Bralniki, kot sta med drugim Amazonov kindle in Appleov iPad, spodbujajo povpraševanje po e-knjigah, ki v ZDA predstavljajo 20 odstotkov prodaje vseh knjig, je dejala Hollowayjeva.

Odsotnost legalne ponudbe e-knjig spodbuja pirate, ki preko interneta najpogosteje zgolj distribuirajo skenirane različice knjig.

Strokovne knjige in učbeniki se pogosteje kot druge knjige nelegalno kopirajo zaradi njihovih visokih cen in dejstva, da jih porabniki navadno potrebujejo le v omejenem obdobju.

Po podatkih Združenja nemških knjigotržcev in založnikov je približno 60 odstotkov e-knjig v Nemčiji, kjer je njihov tržni delež sicer manjši od enega odstotka, naloženih nelegalno.

Izvršni direktor podjetja The Publishers Association Richard Mollet je dejal, da bodo vedno obstajali primeri piratstva, saj so nekateri prepričani, da morajo knjige biti brezplačne, drugi bodo to počeli preprosto zato, ker je možno, tretji pa morda zato, ker ne želijo imeti uporabniškega računa ali niso polnoletni.

"Na založniškem trgu bodo kršitve vedno prisotne, verjetno pa bodo ostale v obvladljivih okvirih," je dodal.

Thomas Mosch iz Združenja nemških tehnoloških podjetij je povedal, da je piratstvo nemogoče popolnoma zajeziti, vendar bi z 80 do 90 odstotki kupcev založniška industrija morala preživeti.