Slovenija 15.10.2011 8:00

V narodnem, prirodoslovnem in etnografskem muzeju dan odprtih vrat

Ljubljana, 15. oktobra - Narodni muzej Slovenije, Prirodoslovni muzej Slovenije in Slovenski etnografski muzej bodo danes z dnevom odprtih vrat in več prireditvami obeležili 190. obletnico ustanovitve svojega predhodnika, Kranjskega stanovskega muzeja. Zvečer bo sledila slovesnost z vsestranskim umetnikom Juretom Godlerjem in glasbenikom Ljubenom Dimkaroskim.

Program praznovanja v muzejski hiši na Muzejski 1, kjer domujeta narodni in prirodoslovni muzej, bo ponudil ustvarjalne delavnice za otroke in družine, javna vodstva po razstavah, priložnostno razstavo ob vpisu Prazgodovinskih kolišč okoli Alp na Unescov seznam svetovne dediščine ter predstavitev najdb z Ljubljanskega barja, ki jih hrani Narodni muzej Slovenije, v kontekstu tega vpisa.

V muzejski četrti Metelkova, kjer stojita Slovenski etnografski muzej in novo poslopje Narodnega muzeja Slovenije, pa se bo mogoče udeležiti javnih vodstev po razstavah in večerne slovesnosti ob obletnici z Juretom Godlerjem in Ljubenom Dimkaroskim. Vse prireditve so brezplačne, so sporočili iz muzejev.

Kranjski deželni stanovi so leta 1821 sprejeli odločitev o ustanovitvi deželnega muzeja z imenom Kranjski stanovski muzej. Leta 1826 je cesar Franc I. odobril ustanovitev in določil, naj se ustanova imenuje Deželni muzej. Prvo stalno razstavo je odprl leta 1931 v stavbi liceja, ki je stal na sedanjem Vodnikovem trgu.

Leta 1921 se je Kranjski deželni muzej preimenoval v Narodni muzej. Dve leti kasneje se je od njega osamosvojil Slovenski etnografski muzej, leta 1944 pa še Prirodoslovni muzej, je mogoče izvedeti na spletni strani Narodnega muzeja Slovenije.