Slovenija 17.10.2011 10:22

Občinstvo FEMF nagradilo Komunistični film Mile Turajlić

Koper, 17. oktobra - Zmagovalni film po izboru občinstva letošnjega Festivala evropskega in mediteranskega filma (FEMF) v Kopru je Komunistični film Mile Turajlić. Najboljši film po oceni gledalcev se je tako pridružil nagrajenim filmom dveh žirij. Nagrade so podelili v nedeljo zvečer na sklepni festivalski prireditvi v Kopru.

Žirija v sestavi Maxwell Hoffman, Dubravka Lakić in Demeter Bitenc je nagrado zlati rog podelila Dejanu Zečeviću za vojno dramo Sovražnik. Poleg tega so podelili še nagrado Vilka Filača za najboljšo fotografijo, ki so jo prisodili Olegu Mutu za film Moje veselje režiserja Sergeia Loznitse. Posebno omembo pa si je prislužil celovečerni dokumentarni film WikiRebels (Wikiuporniki) avtorjev Jesper Huor in Bosse Lindquist.

Nagrado za najboljši film druge festivalske žirije - žirije Združenja filmskih kritikov Evrope in Mediterana (Fedeora) je prejel film Punk ni mrtev Vladimirja Blaževskega, posebne omembe pa je bila deležna komedija Sol življenja Giannija Di Gregoria. To žirijo sta poleg Lakićeve sestavljala italijanski filmski kritik Gabriele Barrera ter hrvaški teoretik in publicist Tonči Valentič, so sporočili organizatorji festivala.