Slovenija 17.10.2011 12:25

Projekt Muzeji povezujemo tokrat predstavlja arabsko skupnost

Ljubljana, 17. oktobra - V Mestnem muzeju Ljubljana bodo v sklopu projekta Muzeji povezujemo drevi ob 18. uri odprli razstavo z naslovom Arabska skupnost ter do 4. novembra pripravili pet spremljevalnih prireditev. S projektom želijo predstaviti pestrost arabske kulture in nekaj zgodb posameznikov, ki živijo in delajo v Sloveniji.

V okviru projekta Muzeji povezujemo se bo tokrat predstavila arabska skupnost oziroma Arabci. Prireditve znotraj projekta bodo, kot piše na spletni strani Mestnega muzeja Ljubljana, predstavile en delček bogate raznovrstnosti življenja v Ljubljani in Sloveniji.

Slovenija je bila v času nekdanje Jugoslavije zaželen cilj arabskih študentov, saj so imele arabske dežele z nekdanjo republiko v okviru Gibanja neuvrščenih dogovorjeno spodbudno štipendijsko politiko. Usoda je nekaterim prekrižala načrte, tako da so tudi po zaključku študija ostali in si v Sloveniji ustvarili družine. V času samostojne Slovenije pa se posamezniki srečujejo s povsem novimi okoliščinami glede priseljevanja Arabcev.

Danes lahko govorimo že o treh generacijah Arabcev, ki življenja bogatijo z zajemanjem in enkratnim mešanjem obeh kultur. Dodatna pestrost pa izhaja tudi iz tega, da Arabci prihajajo iz več kot 20 arabskih držav, še piše na muzejski spletni strani.

V sklopu spremljevalnega programa projekta bo v petek, 21. oktobra, z začetkom ob 19. uri na ogled plesni nastop Iz tisoč in ene noči, v soboto, 22. oktobra, bodo ob 11. uri pripravili kuharsko delavnico, ki so jo naslovili Srečanje okusov, dan pozneje pa bo ob isti uri na sporedu delavnica za družine z naslovom Zapišimo svoje ime v arabščini.

V četrtek, 3. novembra, ob 18. uri pripravljajo pogovor O življenju in sanjah med tukaj in tam, projekt pa bo dan pozneje ob isti uri sklenil pripovedovalski večer Zgodbe iz arabskega sveta.