Slovenija 18.10.2011 14:22

Pri Mladinski knjigi dela velikih dam slovenske slikanice

Ljubljana, 18. oktobra - Pri Mladinski knjigi sta izšli dve knjižni novosti, ki ju podpisuje Bina Štampe Žmavc. Prva je antologija njenih pesmi za otroke Svilnate rime, ki jo je z ilustracijami opremil Daniel Demšar, ilustracije za knjigo pesmi Mižekmiž pa je prispevala Jelka Reichman. Jesenska bera knjig za najmlajše prinaša tudi novo slikanico Lile Prap Žuželčji zakaji.

Maribor. Mladinska knjiga. Foto: Gregor Mlakar/STA. Arhiv STA

Maribor.
Mladinska knjiga.
Foto: Gregor Mlakar/STA.
Arhiv STA

V antologiji Svilnate rime so zbrane pesmi iz osmih pesniških zbirk Štampe Žmavčeve, ki so na podlagi obravnavanih tematik razdeljene v pet sklopov. Antologijo uvajajo pesmi o prihodu na svet, ki jim sledijo pesmi o raziskovanju domišljijskega sveta, pesmi o sobivanju z živalmi in pesmi o naravi, sklenejo pa pesmi o nebu in skrivnostih, ki so naslikane na njem.

Zadnji del vznemirja z vprašanji, odgovori nanje pa se skrivajo na poti v neskončnost, je na današnji novinarski konferenci dejal urednik Andrej Ilc. V tem zadnjem delu so zbrane pesmi o minevanju, ki jim avtorica zadnja leta posveča več pozornosti. Ugotovila je, da je najmlajše strah minevanja in dejala, da so njene pesmi lahko neke vrste blažila za velika vprašanja, ki si jih morda ne upajo postaviti na glas.

Poleg izbora otroških pesmi pa so pri založbi izdali tudi njeno najnovejšo knjigo z naslovom Mižekmiž. V njej so zbrane pesmi o malem nadebudnežu in njegovih vsakdanjih dogodivščinah. Ilustracije h knjigi podpisuje Reichmanova, ki slovi po tem, da rada upodablja otroke. "Vsi otroci se mi zdijo lepi, ker imajo v sebi nekaj nepokvarjenega, pa tudi zato, ker so pomanjšana bitja," je ilustratorka pojasnila svoje likovne preference. Prepričana je, da vse deluje lepše, če je majhno.

Reichmanova je za novo bero otroških knjig prispevala tudi ilustracije h glasbeni slikanici Uspavanke. Izbor uspavank, ki so prepoznavne v slovenskem in širšem evropskem prostoru, je opravila Metka Pušenjak. V knjigi so natisnjeni tudi notni zapisi pesmi, ki jih med drugimi podpisujejo Mira Voglar, Janez Bitenc in W. A. Mozart. Zato da je glasbena izkušnja bralca popolna, pa je slikanici priložena zgoščenka z uspavankami v izvedbah otroškega in mladinskega pevskega zbora Glasbene matice.

Ilustracije Reichmanove iz obeh omenjenih knjig bodo ob prazniku Čebelice od 3. novembra na ogled v prostorih Galerije Ars.

Mednarodno priznana avtorica in ilustratorka Lila Prap je pri založbi Mladinska knjiga doslej izdala že 11 knjig. Njena najnovejša slikanica Žuželčji zakaji je nadaljevanje serije slikanic Zakaj?, ki je tudi mednarodno najbolj znana. Prapova se je v njej podala na raziskovanje sveta žuželk.

V slikanico so vključena najnovejša spoznanja o predstavljenih žuželkah, saj ji je pri knjigi s strokovnimi nasveti pomagal Tomi Trilar iz Prirodoslovnega muzeja Ljubljana. Prapova mlade radovedneže na "potep" po slikanici vodi s pomočjo knjižnih uši, ki po tem, ko knjigo preberejo, ugotovijo, da o njih nič ne piše, zato si kar same ustvarijo stran. Slike živali v slikanici so zelo povečane, a delujejo prijazno, saj jim je avtorica namenila dobrohotne izraze.