Svet 18.10.2011 23:50

Booker letos britanskemu pisatelju Julianu Barnesu

London, 18. oktobra - Prestižno literarno nagrado booker je danes prejel britanski pisatelj Julian Barnes, ki se je v veliki finale uvrstil z romanom "The Sense of an Ending". Barnes, ki je v ožjem izboru porazil pet drugih avtorjev, je bil pred tem že trikrat nominiran za eno najprestižnejših britanskih literarnih nagrad, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Za nagrado so se potegovali še Patrick deWitt, Esi Edugyan, Carol Birch ter novinca Stephen Kelman in A. D. Miller, vendar pa je Barnes, ki se je za bookerja neuspešno potegoval že z romani Flaubertova papiga, Anglija, Anglija ter Arthur in George, veljal za nespornega favorita.

Barnes, ki je v svojem romanu pisal o 60-letnem moškem, ki se mora zaradi prejetega pisma soočiti s svojo preteklostjo, je ob prejemu nagrade dejal, da je počaščen.

Med letošnjimi finalisti sta bila dva, ki sta se za prestižno nagrado potegovala s prvencem. Britanec Stephen Kelman v knjigi "Pigeon English" z zgodbo o imigrantu iz Gane, ki se na lastno pest loti raziskovanja umora fanta iz soseske, v Londonu rojeni A.D. Miller pa z romanom "Snowdrops", ki ga je postavil v Moskvo.

Med kandidati sta bila še kanadska pisatelja Patrick deWitt z romanom "The Sisters Brothers" in Esi Edugyan s knjigo "Half Blood Blues" ter Britanka Carol Birch z romanom "Jamrach's Menagerie".

Nagrada booker je namenjena pisateljem iz Velike Britanije, Irske in dežel Commonwealtha ter znaša 50.000 britanskih funtov (dobrih 56.000 evrov). Lani je nagrado prejel britanski pisatelj Howard Jacobson za svojo filozofsko komedijo "The Finkler Question".