Slovenija 19.10.2011 16:39

Protest proti Teš 6 pred vrati Evropske komisije v Bruslju

Bruselj, 19. oktobra - Slovenski umetnik Marko Kumer je danes ob podpori evropskih nevladnih organizacij pred vrati Evropske komisije v Bruslju protestiral proti projektu gradnje šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj. V protest proti Teš 6 je postavil inštalacijo z golimi lutkami, ujetimi v dim, ki so predstavljale v smog ujeto Šaleško kotlino.

"Ideja je zelo preprosta - ujeti lutke, ki predstavljajo ljudi, v nek prostor in jih zadimiti ... To naj bi predstavljajo Šaleško kotlino, ki je ujeta v smog," je svojo inštalacijo pred vrati sedeža komisije Berlaymonta pojasnil Marko Kumer.

Okrog golih lutk v zadimljeni kletki iz plastike so bili postavljeni varnostniki. To je po umetnikovih besedah prispodoba tega, da se tudi v primeru, če bi nekdo želel rešiti ljudi v Šaleški kotlini, vselej najde kdo, ki zaradi svojih interesov tega ne dovoli.

Tako je umetnik pojasnil osnovno sporočilo svoje inštalacije, ki je pred sedežem komisije pritegnila precej pozornosti mimoidočih. Ob tem je spomnil na podobno akcijo, ki so jo pripravili pred nekaj meseci v Šoštanju, ko so čez trg napeli mrežo in obesili plinske maske.

Kumer se zaveda, da njegov protest zelo verjetno ne bo imel vidnega učinka, vendar poudarja, da je treba ves čas opozarjati na takšne probleme in pokazati, da so ljudje, ki jim je mar, saj se sicer odgovorni niti ne zavedajo, da se vsi ne strinjajo z njihovimi izbirami.

Umetnik sicer meni, da si odgovorni preprosto ne upajo poskusiti alternativ. V nekaterih državah je to, čemur v Sloveniji pravimo alternativa, po njegovih besedah normalno proizvajanje elektrike, medtem ko smo v Sloveniji žal še vedno v fazi razprave, ali se to sploh da.

Protest mladega slovenskega umetnika so podprle nevladne organizacije Focus Slovenia, BankTrack in Bankwatch Network, ki so tudi vabile na protest "slovenskega umetnika, ogorčenega nad elektrarno na premog, ki bi zadušila njegove sosede".

V organizaciji Bankwatch, ki nadzoruje financiranje evropskih projektov, so že februarja kritizirali Teš 6, predvsem posojilo Evropske investicijske banke (EIB) za ta projekt, ki bi Slovenijo po njihovih navedbah "za štiri ali pet desetletij zaklenil v odvisnost od fosilnih goriv".

Pleg tega so v Bankwatch februarja poudarili, da ne razumejo, zakaj je takšen razkorak med političnimi izjavami EU in tem, kam banke EU dejansko dajejo denar. "Naložba EIB v Teš je v nasprotju s podnebnimi cilji EU," je tedaj opozorila predstavnica Bankwatch Claudia Ciobanu.