Slovenija 19.10.2011 22:13

V Ljubljani predstavili knjigo o Kočevarjih

Ljubljana, 19. oktobra - V Muzeju novejše zgodovine so danes predstavili knjigo Spurensuche in der gottschee (Iskanje sledi v Kočevju), ki je izšla v Nemčiji, govori pa o življenju nemško govorečih naseljencev v Sloveniji. Soavtor knjige, zgodovinar Mitja Ferenc je povedal, da knjiga opisuje težko usodo Kočevarjev v 20. stoletju.

Namen knjige, ki jo je izdal Deutsches Kulturforum östliches Europa iz Berlina, je obuditev spomina na nekdanjo deželo Kočevarjev, ki so na Kočevskem živeli okoli 600 let, je povedal Ferenc in dodal, da je na terenu ostala le peščica cerkva in kapelic. Ker sledi o nekdanjih nemških prebivalcih skorajda ni, lahko spomin nanje obudimo s knjigo, je povedal Ferenc na predstavitvi.

Avtorjema Martinu Pollacku in Mitji Ferencu so pri zbiranju gradiva pomagali tisti Nemci, ki se leta 1941 niso odselili in še danes živijo na Kočevskem. Po besedah Ferenca se nekdanji nemški prebivalci niso razlikovali od Slovencev.

Za STA pa je Ferenc ocenil, da izid knjige, ki opisuje življenje nekdanjih prebivalcev Kočevja pomeni, da Slovenija skrbi za ohranjanje zgodovine manjšin, ki so nekdaj živele na našem ozemlju. Dodal je še, da te bogatijo kulturo večinskega naroda.

Soavtor knjige Martin Pollack je ob tem predstavil tudi svojo knjigo Smrt v inkubatorju, ki je izšla tudi v slovenščini. V njej opisuje življenje svojega očeta in družine, ki je, kot je povedal, nekoč pripadala nacionalsocialistični stranki.