Svet 20.10.2011 10:00

Jordanovo retrospektivo odprli v Karlovcu

Zagreb, 20. oktobra - V galeriji Vjekoslav Karas v Karlovcu so v sredo odprli razstavo svetovno znanega hrvaškega slikarja s slovenskimi koreninami Vasilija Jordana. Kot je umetnik povedal za STA, gre za retrospektivo, ki bo skozi 22 del predstavila pomembne cikluse iz njegovega večdesetletnega opusa.

"Izbral sem slike iz vseh mojih ciklusov, sicer pa so omenjena dela redno razstavljena v zagrebški Moderni galeriji", je povedal Jordan za STA, preden se je iz Zagreba napotil v Karlovac na slovesno odprtje razstave, ki bo na ogled do 27. novembra.

Njegovo slikarstvo zajema mnoge segmente nadrealnega, kar so umetnostni zgodovinarji razkrili na področju oneirizma, tistega, kar je v navezi s sanjami in vizijami ter z bizarnostmi.

Med slikami, ki so razstavljene v Karlovcu, je izpostavil olje na platnu "Odlazeći" iz leta 1985. Ocenil je, da je s to sliko ustvaril največ, kar je lahko.

O njegovi umetniški poti sta v Galeriji Vjekoslav Karas med drugim spregovorila likovni kritik Milan Bešlić, ki je tudi avtor monografije o Jordanu, ter vodja galerije in akademska slikarka Aleksandra Goreta, ki je študirala pri Jordanu na zagrebški Akademiji likovnih umetnosti.

Jordan se je rodil leta 1934 v Zagrebu, kamor sta se iz Slovenije preselila njegova starša. Študiral je na zagrebški likovni akademiji pri profesorju Ljubu Babiću ter se nato odločil za samostojno slikarsko pot, ki se je začela leta 1960. Na prehodu v leto 2011 je z veliko retrospektivno razstavo v Zagrebu obeležil 50 let umetniškega ustvarjanja.

Ob Hrvaški je globoke slikarske sledi pustil tudi v Belgiji in Italiji. Za svoje umetniško delo je prejel številne nagrade. Poučeval je na zagrebški akademiji, kjer se je upokojil leta 2000, pedagoško pa se je udejstvoval tudi na akademiji v Širokem Brijegu, ki deluje v okviru univerze v Mostarju v BiH.

Jordan ustvarja v svojih ateljejih v Zagrebu in v Pučišćih na otoku Braču.