Svet 21.10.2011 5:00

Na festivalu filmske režije v Leskovcu filmi z območja nekdanje Jugoslavije

Leskovac, 21. oktobra - Četrti mednarodni festival filmske režije v srbskem Leskovacu (Leskovački internacionalni festival filmske režije - LIFFE) bo pod motom Življenje je film potekal med 24. in 28. oktobrom v tamkajšnjem kulturnem centru. Letošnja izdaja bo posvečena filmom z območja nekdanje Jugoslavije.

Na otvoritvenem večeru festivala bodo nagrado za doprinos k uveljavitvi srbskega filma v svetu podelili igralcu Mikiju Manojloviću, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Slavnostnemu odprtju festivala bo sledila projekcija prvega filma v konkurenci, "Miris kiše na Balkanu" Ljubiše Samardžića.

Festival ima po besedah umetniškega direktorja Darka Bajića več nalog, najpomembnejši pa sta popularizacija filma in poskus, da bi nadomestili kinematografe, ki jih je vedno manj.

V petih dneh se bo v tekmovalnem programu zvrstilo 13 filmov, od tega štirje iz Srbije, po dva iz Hrvaške, BiH in Makedonije ter po eden iz Črne Gore in Slovenije. Še en film bo prikazan izven konkurence.

Na festivalu bodo podelili tri denarne nagrade za režijo in dve za igralske dosežke - za najboljšo igralko in igralca. Podelili bodo tudi nagrado za najboljši film po izboru občinstva. Prva nagrada za režijo je poimenovana po srbskem filmarju in pisatelju Živojinu Pavloviću.

Žirijo sestavljajo srbska igralka Danica Maksimović (predsednica), hrvaški režiser Danilo Šerbedžija in slovenski režiser Andrej Košak.

Po besedah namestnika direktorja kulturnega centra Jugoslava Tomića bo festival ponudil tudi vrsto spremljevalnih dogodkov - razstavo filmskih plakatov iz arhiva Jugoslovanske kinoteke, razstavo fotografij Vukice Mikače z naslovom Brez maske, razstavo slik Črno-beli svet Milenka Mihajlovića in tribuno na temo Ex Yu film danes.