Slovenija 21.10.2011 9:18

V Pilonovi galeriji na ogled dela Stanislava Rapotca

Ajdovščina, 21. oktobra - Ob stoti obletnici umetnikovega rojstva bodo danes ob 19. uri v Pilonovi galeriji v Ajdovščini odprli razstavo slikarskih del primorskega rojaka Stanislava Rapotca. Na ogled bodo njegova dela v stilu abstraktnega ekspresionizma, ki so v Sloveniji skoraj nepoznane, so sporočili iz Pilonove galerije. Razstava bo odprta do 20. novembra.

Na tokratni razstavi, ob kateri bo izšel dvojezičen katalog z besedilom slovenske umetnostne zgodovinarke Irene Mislej in avstralskega umetnostnega zgodovinarja Barrya Pearcea, je zbrana serija slik, ki jih je Rapotec ustvaril za Katoliški dom Sodalitas v Tinjah.

Rapotec se je rodil 4. oktobra 1911 v Kozini (v Avstraliji je omenjal kot rojstni kraj Trst), toda družina se je po končani prvi svetovni vojni preselila v Škofjo Loko. Študiral je ekonomijo v Zagrebu, kjer je diplomiral leta 1938. S slikarstvom se je kot samouk začel ukvarjati šele v Avstraliji, kamor je leta 1944 pripotoval kot častnik v angleški vojski in po vojni tam tudi ostal.

Leta 1955 se je iz Adelaide, kjer je bival po prihodu, preselil v Sydney. Tam je začel slikati v slogu abstraktnega ekspresionizma. Že na začetku umetniške poti je Rapotec naletel na izreden odziv pri strokovni kritiki. Leta 1961 je prejel pomembno nagrado Blake za religiozno slikarstvo. Od 1976 je redno obiskoval Koroško, kjer je imel v Svečah svoj atelje, bil je tudi tesen prijatelj Franceta Goršeta.

Njegove slike visijo v pomembnih zbirkah in muzejih, v vseh narodnih galerijah v Avstraliji, v vatikanski Galeriji sodobne verske umetnosti, v Muzeju moderne umetnosti v Parizu. V 80. letih je za novo poslopje avstralskega veleposlaništva v Parizu ustvaril posebno serijo velikih slik. Britanska kraljica Elizabeta ga je 1989 odlikovala z redom Avstralije za njegove zasluge na umetniškem področju.

Na predvečer slovenske osamosvojitve se je v Ljubljani prvič samostojno predstavil z razstavo v galeriji Equrna. Potem je še nekajkrat obiskal Slovenijo. Umrl je v Sydneyju leta 1997. V okviru Evropskega meseca kulture je bil manjši del njegovega opusa istega leta predstavljen v Ljubljani. Direktorica ajdovske Pilonove galerije Irene Mislej je že leta 1990 vključila Rapotčeva dela v skupinsko razstavo Slovenski likovni ustvarjalci po svetu.