Slovenija 21.10.2011 10:21

Tone Pavček je vedno pisal o življenju, s svetlimi in temnimi toni

Ljubljana, 21. oktobra - V 84. letu starosti je v Ljubljani umrl priljubljen slovenski pesnik, prevajalec, esejist in urednik Tone Pavček. Bil je eden tistih slovenskih literatov, ki je vzpostavil najbolj pristno vez med svojim delom in najširšim krogom ljudi, bralci vseh generacij. Pavček je veljal za pesnika življenja, s svetlimi in temnimi toni.

Ljubljana, Cankarjev dom. Pesnik Tone Pavček. Foto: Matej Leskovšek/STA Arhiv STA

Ljubljana, Cankarjev dom.
Pesnik Tone Pavček.
Foto: Matej Leskovšek/STA
Arhiv STA

Ljubljana. Pesnik Tone Pavček. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Pesnik Tone Pavček.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Ljubljana. Pesnik Tone Pavček. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Pesnik Tone Pavček.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Celje, Stari grad. Dobitnik zlatnika poezije za življenjski prispevek k slovenski poeziji Tone Pavček. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Celje, Stari grad.
Dobitnik zlatnika poezije za življenjski prispevek k slovenski poeziji Tone Pavček.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Pavček je leta 1954 uspešno končal študij prava, a je kmalu ugotovil, da to ni poklic zanj. Posvetil se je novinarskemu, uredniškemu in kulturnemu delu. Delal je tudi na televiziji, od leta 1972 pa do upokojitve leta 1990 je bil tudi glavni urednik Cankarjeve založbe.

Pavček se je ves čas posvečal literarnemu ustvarjanju, tako za otroke kot odrasle, neizbrisen pečat je pustil tudi kot prevajalec ruske literature, h kateri se je s pomočjo citatov kot živahen retorik vedno znova zelo rad vrnil.

Pavček je skupaj z Janezom Menartom, Cirilom Zlobcem in Kajetanom Kovičem leta 1953 napisal Pesmi štirih, ki so v času predanosti kolektivizmu pomenile pomemben premik, vrnitev v intimizem. Zbirka Pesmi štirih med slovenskimi ljubitelji poezije še vedno zavzema prav posebno mesto, kar velja tudi za številne Pavčkove kasnejše zbirke. Med njegove najbolj znane zbirke sodijo Poganske hvalnice, Dediščina, Upočasnitve in Same pesmi o ljubezni.

Pavček je bil zelo priljubljen tudi med mlajšimi bralci, ki ga ne bodo pozabili zaradi Jurija Murija v Afriki, ki je pred kratkim dobil nadaljevanje v knjigi Juri Muri po Sloveniji. Predstavitev knjige je bila v ljubljanskem kliničnem centru.

Pavčka je vedno določal vitalizem, njegove besede so bile vedno polne pozitivne naravnanosti, kar pa še ni pomenilo, da ni bil kritičen do družbe, v kateri je živel.

"Človek živi to svoje življenje in se trudi, da kdaj doreče misel, stavek, svoj kredo, svojo besedo. Včasih mu uspe, včasih ne," je v enem od svojih številnih intervjujev povedal Pavček.