Slovenija 21.10.2011 12:25

Pri Mladinski knjigi zbirki esejev in izbor Kolškovih pesmi

Ljubljana, 21. oktobra - V zbirki Kultura založbe Mladinska knjiga sta izšli knjigi esejev (Per)verzije ljubezni in sovraštva filozofinje in sociologinje Renate Salecl in Kaj je poetično ali ura ilegale, ki jo podpisuje pesnica in publicistka Meta Kušar. Zbirka Nova slovenska knjiga pa je bogatejša za knjigo Tropi in tropine, ki prinaša izbrano poezijo Petra Kolška.

Saleclova je doslej izdala že osem knjig. Zbirka esejev (Per)verzije ljubezni in sovraštva je najprej izšla leta 1998 v angleščini, nato še v petih drugih jezikih, zdaj pa je vendarle dostopna še v slovenščini v prevodu Polone Mesec. V njej se avtorica loti analize ljubezni in sovraštva s pomočjo psihoanalize, sociologije in filozofije, svoja razmišljanja pa popestri z zabavnimi in poučnimi vložki, je na današnji novinarski konferenci povedala urednica pri založbi Mladinska knjiga Nela Malečkar.

Avtorica se v knjigi hkrati sprašuje, zakaj si ljudje v zasebnem življenju preprečujejo uresničevanje ljubezenskih želja ter zakaj ljudje uničujejo domovino, ki naj bi jo ljubili. Saleclova je pri pisanju izhajala iz tega, da ljubezen in sovraštvo predstavljata dve plati istega kovanca. Knjiga se po besedah Saleclove ukvarja z Lacanovo tezo, da v drugem ljubimo tisto nekaj več, kot je on sam, zelo hitro pa ta isti objekt, ki na mestu manjka, začnemo uničevati. Rešitev za tovrstne mejne odnose Saleclova vidi v spoštovanju, ki ga je po njenem mnenju potrebno obuditi, tako politično kot zasebno.

V svojih esejih Kušarjeva neguje humanistični odnos do človeka in sveta, ki je proti pozunanjenim praznim formam, so zapisali na založbi. Avtorica je danes povedala, da je skozi eseje, zbrane v knjigi Kaj je poetično ali ura ilegale, želela predstaviti ljudi, ki so nanjo vplivali na ustvarjalni in življenjski poti. Sama še vedno močno verjame v besede, ki jih je objavila v zbirki Svila in lan: "Če človek ne sme biti, tak kot je, tudi ne sme biti, tak kot ni." Dodala je, da se nikoli ne naveliča pisati o duši.

Kušarjeva je strastna bralka poezije Tomaža Šalamuna, nedavno pa je odkrila, da ima tudi sama nekoga, ki z isto strastjo prebira njena dela. Gre za Iztoka Simonitija, ki je prispeval tudi spremno besedo k njeni najnovejši knjigi esejev. Simoniti je dejal, da navadnega človeka njeni eseji dopolnijo. "Za Kušarjevo je značilno, da kaos in kakofonijo, ki prihajata iz sveta in iz nje, spreminja v kozmos in harmonijo," je dodal.

Kolšek, ki je znan kot pesnik, pisatelj, publicist in literarni kritik, se je po 40 letih pisanja poezije odločil, da izda zbirko izbranih pesmi. Gre za večinoma že objavljene pesmi iz petih Kolškovih zbirk, eno tretjino pa predstavljajo nove pesmi, je povedala Malečkarjeva. Pesmi v zbirki so razdeljene po tematikah, ne pa po kronološkem nastanku.

Kolšek meni, da je ključna značilnost njegove poezije elegičnost. Na doživljanje časa sam gleda kot na doživljanje minljivosti, pri sebi pa je opazil, da ga vse bolj vleče v nostalgično dikcijo. "Bogastvo življenja, ki v meni vibrira, je lahko le v preteklosti," je dejal in dodal, da v prihodnosti ne vidi prav nobene naslade.