Slovenija 22.10.2011 6:00

Kuharjevi dnevi v Kotljah v spomin na brate Kuhar

Kotlje, 22. oktobra - S tradicionalnim pohodom po Vorančevi poti se danes v Kotljah in okolici začenjajo letošnji Kuharjevi dnevi, s katerimi se krajani poklonijo spominu na brate Kuhar - Alojza, Ivana, Avgusta in Lovra, ki so pustili pomemben pečat v lokalnem in tudi širšem prostoru. Kuharjevi dnevi bodo potekali do naslednje nedelje, 30. oktobra.

V Kotljah bodo v prihodnjih dneh potekale številne prireditve, s katerimi v tem kraju v Občini Ravne na Koroškem vsako leto obeležujejo tudi krajevni praznik in s tem tudi predstavijo različne naložbe in druge pridobitve v kraju. Nekaj dogodkov pa se navezuje na pisatelja in politika Lovra Kuharja - Prežihovega Voranca, ki je med brati Kuhar tudi najbolj poznan širši javnosti.

Tako bo v ponedeljek zvečer v Koroški osrednji knjižnici dr. Franca Sušnika na Ravnah na Koroškem potekala predstavitev dvojne tematske številke revije Jezik in slovstvo, v kateri so zbrani referati z lanskoletnega mednarodnega simpozija o Prežihovem Vorancu v Ljubljani. Urednica številke je Silvija Borovnik, ki je tudi izbrala in napisala spremno besedo h knjigi Dekle z mandolino, v kateri so izbrana dela iz Prežihove zgodnje krajše proze in ki jo bodo prav tako predstavili na prireditvi v ponedeljek.

Knjižnica Kotlje pa bo v sredo, 26. oktobra, gostila predstavitev izida e-knjige Prežihov Voranc v ogledalu Koroškega fužinarja (1951-2007) urednika Miroslava Osojnika. Naslednjo soboto v Kulturnem domu Kotlje pripravljajo slavnostno akademijo ob zaključku Kuharjevih dni. Slavnostna govornica bo Marija Irma Vačun Kolar. Dan kasneje se bodo Kuharjevi dnevi zaključili z mašo za pokojne Kuharjeve in vse padle med vojno, sledile pa bodo še različne športno-zabavne prireditve.