Slovenija 22.10.2011 10:09

Mineva 100 let od rojstva Kristine Brenkove

Ljubljana, 22. oktobra - Na današnji dan pred 100 leti se je rodila pisateljica, pesnica, dramatičarka, prevajalka in urednica Kristina Brenkova. V njen spomin so vse leto po slovenskih knjižnicah potekale številne prireditve. Posebno pozornost so Brenkovi posvetili v Mestni knjižnici Ljubljana in pri založbi Mladinska knjiga, kjer je urednikovala med letoma 1949 in 1973.

Ob 100. obletnici rojstva Brenkove so se v Knjižnici Bežigrad, ki je del Mestne knjižnice Ljubljana, že pred letom odločili, da ji bodo posvetili niz dogodkov. Brenkova je namreč dolga leta živela in se udejstvovala za Bežigradom in v bežigrajski knjižici. Dogodke je oktobra lani, na avtoričin 99. rojstni dan, uvedla pregledna razstava o življenju in delu Brenkove. V sklopu prireditev je nato letos aprila v Knjižnici Otona Župančiča potekal simpozij o življenju in delu Brenkove.

V knjižnici za Bežigradom so niz dogodkov, posvečenih Brenkovi, sklenili v sredo z odprtjem razstave z naslovom Kristinine čebelice. Na njej so predstavljena izvirna dela Brenkove in mednarodna dela s področja otroške in mladinske literature, ki jih je kot urednica pri Mladinski knjigi vključila v številne zbirke knjig za otroke.

Danes se bodo Brenkovi poklonili v Mariboru, kjer bo v knjigarni Mladinske knjige v Europarku ob 17. uri gledališče Fru-fru uprizorilo lutkovno predstavo Moj dežnik je lahko balon.

Brenkova je pri založbi Mladinska knjiga urednikovala od leta 1949 vse do upokojitve leta 1973. Leta 1953 je ustanovila znano zbirko Čebelica. Pri založbi tako že nekaj let ob obletnici rojstva Brenkove pripravljajo praznik Čebelice, v sklopu katerega med drugim pripravijo izbor 40 najbolj kakovostnih slikanic in ilustriranih knjig. Letos je založba v spomin na "mamo slovenske slikanice in Čebelice" izdala tudi štiri knjige ilustriranih pravljic.

V četrtek, 27. oktobra, se bodo Brenkovi poklonili še v Narodni in univerzitetni knjižnici (NUK) v Ljubljani. Na razstavi o njenem delu, ki sta ko pripravili Maša Kodrič in Manca Ratković, bodo prvič na ogled rokopisi, tipkopisi in ostalo gradivo iz zapuščine Brenkove, ki jih hrani Rokopisni oddelek NUK. Mladinska knjiga se razstavi pridružuje z deli Ančke Gošnik Godec, ki so nastala v sodelovanju z Brenkovo in prikazujejo njen čas, so sporočili iz založbe.

Brenkova (1911-2009) se je rodila v Horjulu. V Ljubljani je študirala psihologijo in pedagogiko, iz slednje je tudi doktorirala. Med njenimi avtorskimi deli velja omeniti Deklico Delfino in lisico Zvitorepko, Partizanko Kristino in Hišo ob potoku, zaslužna pa je tudi za slovenske prevode nekaterih ključnih del iz svetovne mladinske književnosti, med njimi za Piko Nogavičko.

Brenkova je leta 1999 prejela Levstikovo nagrado za življenjsko delo, leta 2000 je bila uvrščena na častno listo Hansa Christiana Andersena, leta 2007 je prejela priznanje glavnega mesta Ljubljana. Po njej je Združenje knjižnih založnikov pri Gospodarski zbornici Slovenije letos poimenovalo svojo nagrado za najboljšo izvirno slovensko slikanico.