Slovenija 24.10.2011 4:00

V Ljubljani danes začetek svetovnega kongresa IFRRO

Ljubljana, 24. oktobra - V Ljubljani se danes začenja svetovni kongres mednarodnega združenja za uveljavljenje avtorskih pravic IFRRO. Osrednja tema kongresa, ki bo potekal od 24. do 27. oktobra, bo fotokopiranje gradiv v osnovnih in srednjih šolah. V sklopu kongresa bo potekalo letno srečanje IFRRO, vrsta delovnih srečanj in forum.

Gostitelj kongresa, ki bo v Grand hotelu Union, je slovenski Sazor, organizacija za kolektivno upravljanje pravic avtorjev in založnikov za avtorska dela s področja književnosti, znanosti in publicistike ter njihovih prevodov. Forum (IFRRO Buisiness Models Forum) bo potekal 26. oktobra, letno srečanje pa 27. oktobra.

Kot je v pogovoru za STA povedal predsednik Sazorja Rudi Zaman, je prav neurejenost na področju fotokopiranja gradiv v osnovnih in srednjih šolah v Sloveniji glavni razlog, da je svetovni kongres letos v Ljubljani. Sazor, tega so leta 2003 ustanovili slovenske založbe in večja skupina avtorjev, si namreč že več kot poldrugo leto neuspešno prizadeva, da bi z ministrstvom za šolstvo sklenil pogodbo, ki bi uredila problematiko fotokopiranja avtorskih del v šolah. Po Zamanovih zagotovilih ima tovrstne pogodbe podpisane že vsa Evropa, Slovenija je edina izjema.

Edina izjema je Slovenija, skupaj s Poljsko, tudi kar zadeva učbeniške sklade. O tem bo v sklopu foruma spregovoril glavni urednik založbe Mladinska knjiga in predavatelj na oddelku za bibliotekarstvo na ljubljanski Filozofski fakulteti Miha Kovač. Slovensko problematiko bo mednarodnemu avditoriju predstavil tudi direktor Urada za intelektualno lastnino Jurij Žurej. Prav tako v sklopu foruma bo spregovoril o uradu in o tem, kako ta rešuje problematiko kolektivnih organizacij v Sloveniji za prazne nosilce zvoka in slike.

Vsekakor pa so v dobi digitalizacije ena od osrednjih tem avtorske pravice, česar se zaveda tudi IFFRO. Odprta vprašanja skuša reševati na svetovnem, globalizacijskem nivoju, odgovori pa bi lahko po Zamanovih besedah posameznim državam pomagali pri pisanju lastnih zakonodaj. V navezavi na avtorske pravice se bodo udeleženci kongresa dotaknili tudi digitalnih knjižnic.

IFRRO je svetovna organizacija, ki združuje organizacije za kolektivno upravljanje pravic avtorjev in založnikov na področju pisane besede in ilustracije. Ustanovljena je bila leta 1984 v Oslu, od leta 1998 je njen sedež v Bruslju. Vanjo je danes vključenih 131 organizacij iz 70 držav. Na ljubljanskem kongresu pričakujejo več kot 220 udeležencev iz več kot 50 držav iz vsega sveta.