Slovenija 24.10.2011 10:10

V Mavčičah danes začetek Jenkovih dnevov 2011

Mavčiče, 24. oktobra - S slavnostno prireditvijo v spomin na Simona Jenka ter literarnim večerom nominirancev in letošnjega prejemnika Jenkove nagrade Primoža Čučnika se bodo drevi v Mavčičah začeli Jenkovi dnevi 2011. Skleni se bodo v četrtek, 27. oktobra, v Ljubljani s podelitvijo nagrade Čučniku na Društvu slovenskih pisateljev (DSP).

Pred slavnostno prireditvijo v spomin na Simona Jenka, ki se bo pričela ob 18. uri v dvorani Gasilskega doma Mavčiče, se bodo ob 17. uri nominiranci in nagrajenec poklonili Simonu Jenku ob spomeniku na Podreči. Na literarnem večeru bosta ob Čučniku, ki je nagrajen za pesniško zbirko Kot dar, sodelovala nominiranca Petra Zupančič in Iztok Osojnik. Prireditev bodo obogatile tudi Jenkove in domoljubne pesmi v izvedbi Kranjskega okteta ter video projekcija fotografij Sorškega polja in vasi ob njem.

V torek bo sledil literarni večer z nagrajencem v novomeški knjigarni Goga, v sredo pa bo na DSP potekala okrogla miza na temo Jenko, njegov čas in njune reprezentacije II.

Na okrogli mizi bodo soočili prispevke z Jenkovega simpozija, ki so ga pred dvema letoma, na drugih Jenkovih dnevih, priredili na oddelku za slovenistiko Fakultete za humanistične študije v Kopru, ter sedanji pogled za nazaj. Tedaj so študentje na raznolike načine in z raznolikimi metodami predstavili delovanje Jenka, njegovega časa, pa tudi njunih kasnejših reprezentacij. Letos je izšla tudi digitalna publikacija, ki prinaša prispevke s simpozija. Okroglo mizo s predstavitvijo odlomkov iz omenjene publikacije bo vodil Krištof Jacek Kozak. Sodelovali bodo še idejni vodja simpozija Marcello Potocco ter dve izmed avtoric prispevkov, Ana Cukijati in Maja Smotlak.

Četrtkov pesniški večer s podelitvijo Jenkove nagrade na DSP bo odprl performans študentov AGRFT, ki so navdih našli v Jenkovi poeziji, še posebej v ciklih Obrazi in Obujenke. Pod režijo se podpisuje Milan Golob, Simona Jenka in njegovo muzo pa bosta upodobila mlada igralca Klemen Janežič in Anja Novak. Nagrado bo lavreatu izročil predsednik DSP Milan Jesih, svojo poezijo bodo na pesniškem večeru ob Čučniku prebirali letošnji nominiranci za nagrado. To sta poleg Zupančičeve in Osojnika še Josip Osti in Aleš Šteger.

Čučnik je člane letošnje žirije za Jenkovo nagrado prepričal predvsem na podlagi tega, da je njegova pesniška zbirka Kot dar najbolj izpolnjevala dva ključna kriterija izbire - sporočilnost in odnos do jezika v najširšem smislu. O nagrajencu so odločali predsednica žirije Darja Pavlič, Irena Novak Popov, Veno Taufer, Marko Golja in lanski Jenkov nagrajenec Ivo Svetina.