EPK 2012 24.10.2011 16:10

Nacionalni svet za kulturo v podporo EPK

Maribor, 24. oktobra - Nacionalni svet za kulturo je na današnji seji, ki je izjemoma potekala v Mariboru, obravnaval projekt Evropska prestolnica kulture (EPK). Kot je po seji povedal predsednik sveta Miran Zupanič, je razprava šla v smeri podpore EPK, ki sicer odraža "nekatere očitne pomanjkljivosti oziroma šibkosti našega kulturno-političnega sistema in prakse".

Maribor. Maribor 2012 - Evropska prestolnica kulture. Plakati. Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA Arhiv STA

Maribor.
Maribor 2012 - Evropska prestolnica kulture.
Plakati.
Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA
Arhiv STA

Nacionalni svet za kulturo je projekt EPK obravnaval že dvakrat leta 2009. Na današnji seji se ni spuščal v vsebino programa, temveč je poskušal ugotoviti, kako se učinki državne in lokalne politike ter samih izvajalcev odražajo na njem. "Projekt bo zelo natančna slika dejanskega stanja v državi," je ocenil Zupanič. "Pokazal bo marsikatero kvaliteto našega okolja, a obenem odprl pomisleke, zakaj ta kvaliteta ni večja."

Analizo stanja je članom sveta predstavil programski direktor EPK Mitja Čander, ki je sicer tudi sam član sveta. Med pomanjkljivosti je navedel nedorečenost glede infrastrukture in financ. "Trenutno vodstvo rešuje napake tistih, ki so opustili dolžna ravnanja," je dejal Zupanič in menil, da sedaj ni čas, da bi iskali krivce, ampak je treba rešiti, kar se še rešiti da.

Sam je izrazil pomisleke glede zanesljivosti izvedbe projektov, ki imajo razmeroma majhen delež sofinanciranja s strani zavoda Maribor 2012. Ker je njihova izvedba odvisna od odločitev drugih deležnikov, se Zupanič boji, da ne bo prišlo do njihove uresničitve.

Na dnevnem redu današnje seje sveta je bil tudi nacionalni program za kulturo 2012-2015, s katerim se po besedah Zupaniča ukvarjajo že več kot leto dni. Ker je Slovenija trenutno brez vlade in parlamenta, so se odločili, da razpravo nadaljujejo po nastopu nove vlade in vanjo vključijo tudi njene nove predloge.