Slovenija 24.10.2011 16:02

Žalna seja v spomin na častnega meščana Ljubljane Toneta Pavčka

Ljubljana, 24. oktobra - Ljubljanski mestni svetniki so se danes zbrali na žalni seji v spomin na nedavno preminulega častnega meščana Ljubljane Toneta Pavčka, nepogrešljivega soustvarjalca sodobne Ljubljane na družbenem in kulturnem področju. Po žalni seji bo do večera v Mestni hiši odprta tudi žalna knjiga.

Ljubljana, Cankarjev dom. Pesnik Tone Pavček. Foto: Matej Leskovšek/STA Arhiv STA

Ljubljana, Cankarjev dom.
Pesnik Tone Pavček.
Foto: Matej Leskovšek/STA
Arhiv STA

Glas našega velikega Toneta Pavčka je utihnil prav v času, ko bomo še bolj pogrešali njegovo zanosno, spevno in opogumljajočo pesniško govorico, ki je znala srčno navduševati, je na žalni seji dejal ljubljanski župan Zoran Janković. Po njegovih besedah bo Pavček živel v nas s svojimi pesmimi, v katerih je opeval radost do življenja in vsega lepega.

"Življenje, ki ustvarja, dogori le v času telesa, v času duše pa plameni večno. In pesniška duša Toneta Pavčka plameni kot naš skupni navdih, da lahko Slovenija s svojim zgledom ustvarjalnosti, medsebojnega razumevanja in solidarnega sožitja za ves svet uresniči tisto svetlo vizijo, v znamenju katere je bila rojena," je zaključil Janković.

Žalne seje so se poleg mestnih svetnikov in družine pokojnega Pavčka udeležili še častni meščani Ljubljane, nekdanje županje in župani ter predstavniki Društva slovenskih pisateljev.

Pesnik, prevajalec, esejist in urednik Tone Pavček je v 84. letu starosti umrl minuli teden v Ljubljani. Vsestranski mojster besede, ki je veljal za pesnika življenja, s svetlimi in temnimi toni, je kljub častitljivim letom in zdravstvenim težavam, ki so ga pestile zadnje obdobje, ostajal ustvarjalno dejaven vse do konca življenjske poti.

Pavčka je vedno določal vitalizem, njegove besede so bile polne pozitivne naravnanosti, kar pa še ni pomenilo, da ni bil kritičen do družbe, v kateri je živel. Častni meščan Ljubljane je postal leta 2007.