Svet 25.10.2011 6:00

Danes mineva 130 let od rojstva španskega umetnika Pabla Picassa

Malaga, 25. oktobra - Danes mineva 130 let od rojstva španskega slikarja, grafika in kiparja Pabla Picassa. Picasso, ki velja za enega najpomembnejših umetnikov 20. stoletja, je bil skupaj z Georgesom Braqueom začetnik kubizma in njegov glavni predstavnik. Ustvaril je več kot 20.000 del. Med najbolj poznanimi sta sliki Avignonske gospodične in Guernica.

Ljubljana. Podpis slikarja Pabla Picassa. Foto: Matej Leskovšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Podpis slikarja Pabla Picassa.
Foto: Matej Leskovšek/STA
Arhiv STA

Pablo Ruiz Picasso se je rodil leta 1881 v Malagi. Študiral je v Barceloni in Madridu, od leta 1904 je živel in delal v Parizu. Po II. svetovni vojni se je preselil v Vallavis na Azurni obali, kjer se je med drugim začel posvečati keramiki. Vsako leto je v kraju priredil tudi po dve ali tri razstave. Umrl je 8. aprila 1973 v Mouginsu.

V svojem izjemno plodovitem ustvarjalnem življenju je prešel več faz. Realističnemu obdobju (1895-1901), v katerem je uporabljal močne barve, je sledilo modro obdobje s slikama "La vie" in Stari kitarist. Rožnato obdobje (1904-1906) zaznamujeta sliki "La toilette" in Gertrude Stein. V obdobju kubizma (1906-1925) so nastale slike Avignonske gospodične, Sedeči akt, "Aficionado" in Harlekin ter kolaži. Sledilo je obdobje neoklasicizma z elementi nadrealizma od 1925 do 1945, v katerem je denimo nastala slika Ples, nato pa čas intenzivnega ukvarjanja z grafiko, kiparstvom in keramiko.

Med deli, s katerimi se je za vedno zapisal v zgodovino likovne umetnosti, velja omeniti še ciklus radirank Sanje in laži F. Franca (1937), sliko Vojna in mir (1952) ter plastike Ženska glava (1909), Kitara (1912), Bikova glava (1943) in Koza (1950).

Ena od tem, h katerim se je Picasso vračal vse življenje, je bila bikoborba. Veliko se je posvečal tudi liku minotavra, ki je predstavljal umetnikov alter ego. V njegovih delih nastopa kot dobrovoljen pijanec, kot očarljiv sogovornik in kot viharen ali nežen ljubimec, pa tudi kot nasilnež, ki plača za svoje grehe s slepoto in pregnanstvom.

Picasso je poznan tudi po viharnem ljubezenskem življenju. Leta 1904 je spoznal madžarsko umetnico Fernande Olivier, ki je postala njegova ljubica. Zapustil jo je zaradi Marcele Humbert (sam jo je imenoval Eva Gouel), ki pa je zaradi bolezni umrla stara 30 let. Leta 1921 se je poročil z Rusinjo Olgo Kokolovo. Po več letih nesrečnega zakona je spoznal tedaj še mladoletno Marie-Therese Walter, ki je postala njegova ljubica. Z njo je imel do leta 1934 skrivno razmerje. Ko mu je rodila hči Mayo, jo je zapustil in si našel novo ljubico Doro Maar.

Z izborom njegovih grafik se je imelo lani priložnost seznaniti tudi ljubljansko občinstvo. V Mestnem muzeju Ljubljana je bilo pod naslovom Pablo Picasso: Bikoborbe. Mit. Eros. mogoče videti izbor okrog 100 njegovih grafik, trenutno pa je v blejski galeriji Deva Puri pod naslovom Pablo Picasso: Leta na Azurni obali mogoče videti okrog 50 manj poznanih keramičnih predmetov tega znamenitega španskega umetnika.