EPK 2012 25.10.2011 17:05

Program EPK za leto 2012 dokončno potrjen

Maribor, 25. oktobra - Svet zavoda kot najvišji nadzorni organ zavoda Maribor 2012 je danes potrdil končni osnutek programa evropske prestolnice kulture (EPK) za prihodnje leto. Kot je dejal predsednik sveta zavoda Oto Luthar, so program sprejeli v celoti, a opozorili, da je treba nujno upoštevati določeno najvišjo vrednost posameznih programov.

Maribor, Vetrinjski dvorec. Predsednik sveta zavoda Maribor 2012 Oto Luthar. Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA Arhiv STA

Maribor, Vetrinjski dvorec.
Predsednik sveta zavoda Maribor 2012 Oto Luthar.
Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA
Arhiv STA

"V izhodišču smo se zavzeli, da to, kar sprejemamo, pomeni zgornjo mejo financiranja za vsak projekt posebej. Če bo prišlo do kakršnekoli modifikacije znotraj tega, bo to potrebno potrditi na svetu zavoda," je povedal Luthar. "Ta hip pričakovati kakršno koli dofinanciranje, s katere koli strani, je popolna iluzija," je dodal.

Sicer so bili člani sveta zavoda z vsebino programa za leto 2012 zadovoljni. Edini, ki je imel pomisleke in programa ni potrdil, je bil Andrej Verlič kot predstavnik Mestne občine Maribor. Ta se je "odločil, da bo še malo počakal in ugotovil, ali modifikacije gredo v prid interesom, ki jih zastopa". Zahteval je, da bi se dodatno podprli mariborski nosilni projekti. Ostali člani sveta zavoda so po besedah Lutharja njegovemu predlogu načelno pritrdili in sklenili, da se, "če se bo nateklo kaj rezerve," del teh sredstev najprej nameni tem nosilnim programom, ostalo pa za promocijo.

Program za leto 2012, ki obsega 412 projektov v skupni vrednosti 16,5 milijona evrov, je programski direktor EPK Mitja Čander zaključil konec septembra. Potem ko so ga prejšnji teden potrdili pristojni odbor mariborske občine in programski svet zavoda Maribor 2012, je program z današnjo potrditvijo na svetu zavoda dobil še zadnjo zeleno luč. Javnosti bodo celotni program predstavili v četrtek.

"Danes imamo na mizi jasen operativni načrt evropske prestolnice kulture in lahko rečem, da smo pripravljeni na ta projekt," je dejal Čander. Ponovno je spomnil, da bodo v Guimaraesu, ki bo leta 2012 prav tako evropska prestolnica kulture, decembra predstavili le program za prve tri mesece prihodnjega leta.

Še vedno pa ostajata nedorečeni vprašanji denarja in prizorišč. Medtem ko so to storile že partnerske občine, na zavodu Maribor 2012 sedaj čakajo, da tudi Maribor in ministrstvo za kulturo podpišeta pogodbo z zavodom in tako "črno na belem" potrdita svoje zaveze glede finančnega prispevka. Te pogodbe so po besedah Čandra pogoj za začetek sklepanja koprodukcijskih pogodb s posameznimi izvajalci projektov. "Ta razmerja morajo biti v mesecu novembru urejena, sicer bomo z dogodki naslednje leto imeli velike težave. Nismo prepozni, moramo pa se zavedati te okoliščine," je poudaril Čander.

Še vedno tudi niso rešili vprašanja, kdo naj prispeva dodatni denar za ureditev in vzdrževanje hale v nekdanji tovarni TVT Boris Kidrič, ki naj bi služila kot osrednji prireditveni prostor za programski sklop EPK Terminal 12. Zato Čander vedno bolj razmišlja o "B scenariju", po katerem bi v ta namen izkoristili različne že obstoječe lokacije v mestu.

"Pred nami je velika prireditev in v vsakem primeru jo želimo izvesti kot ambiciozno zgodbo," je še dejal. Prav tako se še dogovarjajo za lokacijo za programski sklop Urbane brazde.