Slovenija 25.10.2011 12:27

V Rončelovi seriji oddaj Izza odra najboljši med najboljšimi

Ljubljana, 25. oktobra - Na televizijske ekrane se je po štirih letih odsotnosti vrnila oddaja Braneta Rončela Izza odra. Začetki oddaje, v kateri je Rončel v 14 letih gostil priznane glasbenike, kot so Gilberto Gil, Miriam Makeba in Dianne Reeves, segajo v leto 1993. Prvi gost nove serije je bil švedski bobnar, skladatelj in producent Magnus Öström.

Na vprašanje STA, kako to, da se je vodstvo RTV Slovenija po štirih letih ponovno odločilo umestiti oddajo Izza odra na spored, je Rončel odgovoril, da je novo vodstvo presodilo, da sodijo v program tudi tovrstne glasbene vsebine z visoko umetniško vrednostjo. "Še posebej, če jih lahko ilustriramo z glasbo domače produkcije, iz hišnega arhiva, ki bi mu lahko zavidala marsikatera nacionalna televizija v Evropi," je dodal in spomnil, da je bil razhod s starim vodstvom zelo odmeven.

"Za vrnitev oddaje se je izoblikovala celo posebna skupina na Facebooku, kar dokazuje, da gledalci pogrešajo tovrstno produkcijo. To mi veliko pomeni pri mojih nadaljnjih odločitvah, ali sploh še vztrajati v Sloveniji, ali se odzvati ponudbam iz tujine, kar se je skoraj pripetilo jeseni 2008," je povedal.

Serija oddaj Izza odra bo na programu vse leto, kot je za STA pojasnil Rončel, pa se bodo vsebine posamezne oddaje spreminjale glede na letni čas. Poleti bodo na vrsti plesni ritmi, na primer salsa, brazilska popularna glasba in tango, spomladi in jeseni pa bo na vrsti več jazza, bluesa, improvizirane glasbe in angažiranih glasbenih zvrsti.

V skladu z večletno prakso je televizijska oddaja Izza odra povezana z Rončelovo ponedeljkovo radijsko oddajo na Valu 202 z naslovom V soju žarometov. V radijski oddaji Rončel predstavi glasbo izbranega glasbenika, dan pozneje pa so na televiziji na ogled pogovor z njim ter posnetki s koncertnega nastopa. Sicer bo serija oddaj po Rončelovih besedah ponudila zmes novih, aktualnih koncertnih posnetkov in pogovorov z glasbeniki ter posnetkov iz bogatega arhiva oddaje.

Novo serijo Rončelovih oddaj je uvedla predstavitev Magnusa Öströma. Prvi del njegovega koncerta je bil predvajan že minuli torek na drugem programu Televizije Slovenija in na spletu, nocoj pa si bo na televiziji in na spletu mogoče ogledati še drugi del Öströmovega majskega nastopa v Studiu 1 RTV Slovenija.

Po Öströmu in "veselih vsebinah veselega decembra" bo na vrsti predstavitev po presoji Rončela enega najpomembnejših basistov na svetu Victorja Wootena, ob bobnarju J. D. Blairu in posebnem gostu, basistu Stephenu Baileyju. Za STA je Rončel dejal, da številni nastopajoči v novi seriji oddaj prihajajo iz vrste radijsko že spromoviranih glasbenikov, sodijo pa med tiste, ki so na svoj način zaznamovali zgodovino glasbe. "Izbiram preprosto najboljše od najboljših," je še dodal.