Svet 31.10.2011 5:00

Na Dunaju razstava Klimt/Hoffmann

Dunaj, 31. oktobra - Ob bližajočem se Klimtovem jubilejnem letu so v dunajski galeriji Belvedere pripravili razstavo Gustav Klimt/Josef Hoffmann, ki je posvečena delu teh dveh predstavnikov secesije. Postavitev, podnaslovljena Pionirja moderne, združuje številna dela, ki jih javnost ni imela priložnosti videti že več desetletij. Razstava bo na ogled do 4. marca.

Razstava se osredotoča na sodelovanje med slikarjem Gustavom Klimtom (1862-1918) ter arhitektom in oblikovalcem Josefom Hoffmannm (1870-1956), ki se je začelo z ustanovitvijo združenja Secesija leta 1897 in končalo leta 1918 s Klimtovo smrtjo.

Prvi skupni projekti pričajo o fazi, za katero so bile značilne stroge pravokotne oblike in ki je bila predhodnica secesije - slednjo zaznamujejo floralne dekorativne oblike. Medtem ko je pri teh projektih mogoče govoriti preprosto o "aranžmajih", pa je bilo pri prvi Hoffmannovi postavitvi razstave združenja Secesije že govora o "moderni umetnosti prostora", je zapisano na spletni strani muzeja.

Ta radikalnost, ki je v manj kot letu dni pripeljala do spremembe stila, je na razstavi prikazana kot predstavitev obeh načinov ureditve prostora. Natančna rekonstrukcija prostora, kjer je visel Klimtov Beethovnov friz, in model razstavišča pričata o prvi celostni umetnini tedanjega Dunaja.

Klimt in Hoffmann pa nista imela le skupne vizije o prenovi umetnosti temveč tudi iste naročnike. V povezavi s tem so zgovorni tako po fotografijah rekonstruirana ali originalna oprema kot tudi Klimtovi portreti naročnikov. Med najbolj znanimi Hoffmannovimi naročniki sta bili Marie Heneberg in Hermine Gallia, obe je portretiral tudi Klimt.