EPK 2012 25.10.2011 20:35

Večer: Zavrtimo zdaj! (26. 10.)

Maribor, 25. oktobra - V torek sta tekla dva pomembna dogodka EPK eden infrastrukturni, drugi vsebinski. Temeljni kamen bodoče Umetnostne galerije in Mariborskega kulturnega središča pomeni tudi uradni začetek gradnje osrednjega objekta EPK. Njegovi tvorci napovedujejo pridobitev uporabnega dovoljenja za UGMMAKS junija 2012, piše Melita Forstnerič Hajnšek v Večeru.

Kje se bo odvijal programski sklop Terminal 12, ni jasno. TVT Boris Kidrič ima veliko botrov, a dveh milijonov nima ta čas nihče. Država, ki je v interregnumu, didaktično zatrjuje, da so dali, kar so dali. To pomeni 13 milijonov za program EPK v dveh letih.

EPK je žrtev našega kulturno-političnega sistema. Cinično je očitati vodstvu EPK, da niso izkoristili vseh kanalov za pridobivanje sredstev, hkrati pa ta država ni sposobna zagotoviti medresorskega sodelovanja.

EPK je talec trenj med lokalno in nacionalno politiko, ki se v predvolilni vročici še potencirajo. Za primerjavo: samo za prenovo ljubljanske Opere je šlo več denarja, kot je vreden celotni EPK. Ljubljanska kulturna sramota presega vrednost 50 milijonov evrov.

V torek je bila še zadnja potrditev programa EPK v svetu zavoda. Turning point je novi slogan, ki v angleščini zveni obetavneje kot slovenski Zavrtimo skupaj! Predlog programa je šel skozi zadnjo potrditev, v svet zavoda. V četrtek ga bodo prvič predstavili javnosti program EPK s finančnimi ovrednotenji vred. Zdaj je čas za obujanje zavesti o tem, da je kultura nekaj potrebnega, ne pa poraba in odžiranje davkoplačevalskega denarja v težkih časih, sklene komentator.