Svet 27.10.2011 9:35

Danes obeležujemo dan avdiovizualne kulturne dediščine

Ljubljana, 27. oktobra - Današnji dan je Unesco leta 2007 razglasil za dan avdiovizualne kulturne dediščine. Moto letošnjega dne se glasi: Videti, slišati in učiti se s pomočjo avdiovizualne kulturne dediščine. Spletni uporabniki bodo danes dobili tudi nov portal z imenom EUscreen, na katerem bo predstavljena evropska kulturna dediščina.

Pri projektu EUscreen je več evropskih avdiovizualnih arhivov združilo moči z namenom, da bi uporabnikom omogočili poenoten dostop do dokumentov, ki pričajo o zgodovini evropskih televizij. Uporabniki imajo preko portala dostop do tisočev videoposnetkov, dokumentov in fotografij z opisi vsebin, sodelavci portala pa vsak dan dodajajo nove vsebine, so sporočili z RTV Slovenija.

Sonja de Leeuw, koordinatorka projekta EUscreen z univerze v Utrechtu, je povedala, da želijo z novim portalom posameznike vzpodbujati k aktivnemu raziskovanju zgodovine Evrope in zgodovine televizije ne glede na jezikovne in kulturne razlike. "EUscreen predstavlja velik korak naprej pri raziskavah skupne televizijske dediščine, pokaže pa nam tudi, kako vidimo same sebe in druge v teh nenehno spreminjajočih se časih," je menila.

Namen projekta je postati uporaben multimedijski vir za širšo javnost, učence, dijake, študente in raziskovalce. Širok izbor delovnih funkcij, s katerimi je opremljen portal, omogoča uporabnikom iskanje po zbirkah, kjer lahko najdejo različne prispevke, in jih nato uporabijo pri izvajanju šolskega pouka, pri univerzitetnih raziskavah, za pripravo novih avdiovizualnih prispevkov ali pa se preprosto zabavajo in dopolnjujejo svoje znanje iz sodobne zgodovine ter preverjajo informacije iz vsakdanjega življenja.

Na portalu bodo v letu 2012 pripravljena tudi računalniška orodja, s pomočjo katerih bodo lahko uporabniki pripravljali digitalne razstave ali pa ustvarjali elektronske časopise.

Začetki projekta EUscreen segajo v leto 2009. Projekt združuje 39 družabnikov iz 19 držav. Finančno je podprt s strani Evropske komisije kot del projekta e-Contentplus Programme. Portal EUscreeen bo uporabnikom dostopen tudi prek portala Europeane, še piše v sporočilu za javnost.