Slovenija 27.10.2011 13:26

Šurc in Zgaga s knjigo Preprodaja nadaljujeta preiskovanje orožarskih poslov

Ljubljana, 27. oktobra - Publicista Blaž Zgaga in Matej Šurc sta predstavila drugi del knjižne trilogije V imenu države z naslovom Preprodaja, ki govori o trgovini z orožjem v začetku 90. let. Šurc je pisanje knjige označil kot "hojo po minskem polju", Zgaga pa je zatrdil, da sta informacije večkrat preverila. Po oceni recenzentov gre za izjemen prispevek k zgodovinopisju.

Rok Zavrtanik, direktor založbe Sanje, ki je knjigo izdala, je povedal, da gre za "knjigo proti korupciji". Knjiga "ni proti slovenski državi, ampak za državo, kakršno si državljani Slovenije zaslužimo", je poudaril. Opozoril je, da se projektu poskuša očitati politično naravnanost, vendar takšnih oznakam nasprotuje, saj je bil izid knjige napovedan, še preden je bil določen datum predčasnih parlamentarnih volitev.

Soavtor knjige Matej Šurc je med drugim pojasnil, da sta s soavtorjem ubrala klasično novinarsko pot v smislu zaščite virov in preverjanja podatkov. Zgaga je dodal, da naloga novinarjev ni dokazovati, saj je to naloga sodišč. Naloga novinarjev je, da poskušajo prikazati resničnost, jo popisati in te skrivnosti odstirati širši javnosti, je dejal. Kot je zatrdil, pa so informacije v knjigi večkrat preverjene, saj temeljijo na dokazih policije in tajnih služb ter drugih dokumentih iz različnih virov.

Recenzent Zdenko Čepič je knjigo označil kot "preskok iz raziskovalnega novinarstva v zgodovinopisno sfero". Publicist Branko Soban pa je med drugim poudaril, da bo zaradi trgovine z orožjem in problematike izbrisanih treba "tista poglavja slovenske zgodovine pisati na novo". Pravnik Silvo Devetak pa je trgovino z orožjem in izbrisane je označil kot "plevel", ki ga je treba izruvati iz Slovenske zgodovine.

Francoska novinarka Florence Hartmann, sicer nekdanja tiskovna predstavnica bivše glavne haaške tožilke Carle del Ponte, je pojasnila, da knjige sicer še ni prebrala, izpostavila pa je, da je raziskovalno novinarstvo nujno za demokracijo. Pohvale knjigi sta na današnji predstavitvi izrazila tudi publicist Anton Rupnik in hrvaški novinar Saša Leković, ki je z avtorjema sodeloval.

Gre za drugi del trilogije z naslovom V imenu države. Prvi del trilogije z naslovom Odprodaja je izšel junija, tretji del pa bo izšel pod naslovom Prikrivanje.