Svet 28.10.2011 5:00

Moskovski Bolšoj teater bo danes po šestletni obnovi odprl vrata

Moskva, 28. oktobra - V moskovskem Bolšoj teatru bodo po šestletni obsežni prenovi danes ponovno dvignili zaveso. Na gala otvoritvenem večeru bosta med drugim nastopili primabalerina Svetlana Zakarova in francoska sopranistka Natalie Dessay. Odprtja se bo po napovedih francoske tiskovne agencije AFP udeležil ruski predsednik Dmitri Medvedjev.

Prireditev, ki je namenjena le vabljenim gostom, bo imela množica priložnost spremljati tudi na velikem zaslonu pred gledališčem, poleg tega jo bo prenašala ruska televizija, prenos pa bo potekal tudi v nekaterih kinematografih po svetu, je povedal direktor gledališča Anatolij Iksanov. Med velikimi imeni, ki bodo nastopila na odprtju, so še operni zvezdi Dmitri Hvorostovski in Angela Gheorghiu, pa tudi mlada plesalca Natalija Osipova in Ivan Vasiljev.

Gledališče v središču Moskve je vrata zaradi prenove zaprlo že leta 2005, vendar pa se je prenova, ki je stala več kot 570.000 evrov, močno zavlekla. Stavba iz leta 1820 je bila namreč v precej slabšem stanju, kot so pričakovali.

"Sedemdeset odstotkov stavbe je bilo v tako slabem stanju, da je grozilo, da se bo preprosto porušila," je dejal Mihail Sidorov, predstavnik ruskega gradbenega podjetja Summa Capital, ki je prenovo gledališča prevzelo leta 2009. Dodal je, da je sicer v takšni situaciji bolj običajno, da se stavba poruši, kot pa obnavlja.

Od pričetka prenove je ansambel Bolšoj teatra nastopal v stavbi, ki stoji nasproti gledališča. Prenova gledališča pa ni le polepšala pročelja in notranjščine, ampak je tudi posodobila prostore v zaodrju. Povečali so tudi orkestrsko jamo.

Pravkar zaključena prenova je bila prva obsežnejša po letu 1856, ko je gledališče prizadel požar. Iksanov je ponovno odprtje gledališča označil za "nacionalni praznik".

V sklopu prenove so s pročelja tudi odstranili sovjetski grb in ga nadomestili z dvoglavim orlom, državnim simbolom Rusije. Z gledališke zavese sta izginila tudi srp in kladivo. "Danes vstopamo v imperialno gledališče, ne več v gledališče sovjetskega časa," je dejal Sidorov in dodal, da so se, kolikor je bilo le mogoče, vrnili v 19. stoletje. Tako so denimo restavratorji kar tri leta porabili za zamenjavo rdečih svilenih stenskih tapet v imperialnem foyerju, ki so ga uredili v 19. stoletju ob kronanju zadnjega ruskega carja, Nikolaja II.

Prenovljeni Bolšoj teater naj bi sicer po prvotnih načrtih vrata odprl leta 2008, a je bilo odprtje večkrat prestavljeno zaradi prekomernega naraščanja stroškov, leta 2009 pa se je zamenjal še izvajalec del.