Svet 1.11.2011 5:00

Odkrili doslej nepoznani portret španskega slikarja Velazqueza

London, 1. novembra - V Londonu so odkrili doslej nepoznani portret španskega slikarja Diega Velazqueza (1599-1660). Doprsni portret moža v temnem oblačilu z belim ovratnikom je bil nekdaj v lasti britanskega umetnika iz 19. stoletja Matthewa Sheppersona. Nanj so naleteli lani, ko so v prodajo dali več Sheppersonovih del.

Rentgenska analiza je potrdila, da je omenjeni potret Velazquezovo delo, poroča britanski BBC.

Slika je zbudila pozornost, ko jo je njen sedanji lastnik, Sheppersonov potomec, prinesel v avkcijsko hišo Bonhams. Tamkajšnji strokovnjaki so opazili stilistične podobnosti z deli španskega mojstra. To je pripeljalo do obsežnejše raziskave, ki jo je vodil eden največjih poznavalcev Velazquezovega dela na svetu Peter Cherry, ter analiz, ki so jih izvedli v madridskem muzeju Prado. Identiteta upodobljenca ostaja neznana, lahko pa bi bil Juan Mateos, lovski mojster Filipa IV.

Sliko bodo decembra ponudili na dražbi. Pri avkcijski hiši se nadejajo, da bodo zanjo iztržili okrog tri milijone funtov (3,4 milijona evrov). "Gre za izjemno lep portret, za katerega smo po vseh opravljenih raziskavah prepričani, da ga je naslikala Velazquezova roka," je dejal Andrew Mckenzie iz avkcijske hiše Bonhams. Po njegovih besedah pričakujejo, da bo slika vzbudila veliko zanimanja, saj se dela tega španskega mojstra le redko pojavijo na dražbah.