Svet 30.10.2011 5:00

V Dresdnu risarske mojstrovine nizozemskih umetnikov 16. stoletja

Dresden, 30. oktobra - V bakroreznem kabinetu Državnih umetnostnih zbirk v Dresdnu bodo 4. novembra odprli razstavo z naslovom Risba v Brueglovem času, na kateri bo predstavljenih 100 risb nizozemskih umetnikov 16. stoletja. Do 22. januarja jih bo mogoče občudovati dresdenskem gradu (Residenzschloss Dresden).

Videti bo mogoče dela mojstrov, kot so bili Pieter Bruegel starejši, Roelant Savery, Frans Floris, Maarten van Heemskerck ali Dirck de Vries. Med risbami bodo tudi številne študije insektov, ki so bili kot motiv v slikarstvu tistega časa zelo pogosti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Na razstavi bo predstavljena tudi rariteta, risba na paus papirju. Na slednjo so pred meseci naleteli v depojih bakroreznega kabineta Državnih umetnostnih zbirk v Dresdnu. Risba je le fragment, velik 10X7 centimetrov.

Za izdelavo omenjenega paus papirja so kuhali ribji klej, ki so ga na tenko namazali na gladko površino in pustili, da se posuši. Nanj so nato kopirali motive z bakrorezov ali risb in jih prenašali na platno. Na svetu je poznan le še en podoben primer risbe na omenjenem paus papirju, in sicer v Baslu.