Slovenija 31.10.2011 8:00

V Kinodvoru maraton grozljivk po izboru Marcela Štefančiča jr.

Ljubljana, 31. oktobra - V ljubljanskem Kinodvoru bo v noči z 31. oktobra na 1. november potekal četrti maraton grozljivk. V 12 urah groze, gorja in gnusa po izboru Marcela Štefančiča jr. bo prvič na velikem platnu v Sloveniji na ogled šest delikates krvavega žanra Ne boj se teme, Julijine oči, Videl sem hudiča, Gobice, Reciklaža in Odreši me zla.

V uvodnem filmu maratona Ne boj se teme (2010), mojster srhljive fantastike, scenarist in producent Guillermo del Toro ter stripovski veteran, režiser Troy Nixey, predstavljata remake kultnega, šokantno srhljivega "TV chillerja" iz leta 1973. Ne boj se teme z igralcema Katie Holmes in Guyjem Pearceom je vizualno razkošna gotska grozljivka o najmračnejših poglavjih ljudskih mitov in pravljic, o hiši strahov in zloveščih zobnih miškah.

Sledil bo film Julijine oči (2010) španskega režiserja Guillema Moralesa, v katerem med drugimi igra španska igralska diva Belen Rueda. Napet in tesnoben psihološki triler o strahu pred slepoto in grozi nevidne grožnje, prežet s srhljivo hitchcockovsko atmosfero, je vizualno eleganten in domiseln pomežik klasikam, kot sta "Wait Until Dark" in "The Spiral Staircase".

Južnokorejski režiser Jee-woon Kim se bo predstavil s filmom Videl sem hudiča (2010), draguljem v zakladnici korejske tradicije maščevalnega hororja, ki v brutalnosti presega samega mojstra maščevanja Chan-wook Parka. Razplete se grozljivo izprijena igra mačke in miši, ki ločnico med dobrim in zlim ne le zabriše, pač pa brutalno zabriše.

Grozljiv, napet, atmosferičen in preživetveni triler Gobice (2007) irskega režiserja Paddyja Breathnacha je kombinacija čistokrvnega najstniškega slasherja in stilizirane, nadnaravne azijske grozljivke, ki mu uspe v poldrugi uri srha in suspenza s končnim razpletom počakati do konca. Pet ameriških najstnikov prileti na Irsko, da bi se staremu prijatelju pridružili na posebnem kampiranju, saj v irskih gozdovih menda rastejo najboljše nore gobe na svetu.

Reciklaža (2006), tehnično najbolj spektakularen projekt legendarnih hongkonških dvojčkov Pang, avtorjev kultne uspešnice Oko, je nadrealistična in srhljiva fantastika. Mlada pisateljica Ting-yin je avtorica popularne romantične trilogije. Med pisanjem knjige o nadnaravnih silah pa Ting-yin doživi ustvarjalno blokado. Da bi spet našla navdih, se zapre v svoje stanovanje, kjer ji začne realnost hitro polzeti skozi prste, pred očmi pa se ji materializira bizaren univerzum njene nedokončane knjige.

Zadnjo etapo maratona bo v torek zjutraj sklenila projekcija filma Odreši me zla (2010) Wesa Cravena, avtorja kultnih franšiz Krik in Nočna mora v Ulici brestov. To je klasičen najstniški slasher, v katerem se gledalec sprašuje, ali se nadnaravni morilec vrača iz groba in ali so prebivalci malega ameriškega mesteca ponovno žrtve mladih psihopatov, so zapisali pri ljubljanskem Kinodvoru.