Slovenija 2.11.2011 11:25

Slovenski pesniki in pesnice tokrat na Češkem in Slovaškem

Praga/Bratislava, 2. novembra - Skupina slovenskih literatov bo v sklopu turneje Zlati čoln med 3. in 10. novembrom gostovala na Češkem in Slovaškem. Pesniki in pesnice Tatjana Jamnik, Iztok Osojnik, Tomislav Vrečar in Ksenija Jus - Xenia se bodo skupaj s prevajalko slovenske literature v češčino Jano Šnytovo predstavili v Brnu, Pardubicah, Pragi in v Bratislavi.

V sklopu turneje, ki so jo podnaslovili Slovanski most 2011, bodo v soboto, 5. novembra, nastopili v Pragi, v ponedeljek v Pardubicah, dan pozneje pa še v Brnu. Turnejo bodo sklenili v sredo, 8. novembra, v slovaški prestolnici.

Tudi tokratno gostovanje se idejno opira na Kosovelov humanizem oziroma po Osojnikovih besedah na "Kosovelov enakovreden, če ne celo presežen prispevek k svetovnim avantgardam", so sporočili iz Kulturno-umetniškega društva Police Dubove.

Slovenski pesniki bodo nastopali v družbi čeških literarnih ustvarjalcev, kot so Aleš Kozar, Jana Orlova, Jirži Studeny, ter slovenskih ustvarjalcev, ki živijo in ustvarjajo v Pragi. To so Alenka Jenstrle - Doležal, Ingrid Lemut - Vostra in Andraž Polič. Skupini se bosta pridružila tudi Matej Krajnc in Andrej Rozman - Roza, ki se trenutno mudita na Češkem.

Gostovanje pripravlja KUD Police Dubove v sodelovanju z Literarnim društvom IA ter številnimi drugimi slovenskimi, češkimi in slovaškimi društvi in institucijami.