Svet 2.11.2011 14:00

Na filmskem festivalu v Cottbusu zastopane tudi slovenske barve

Cottbus, 2. novembra - V nemškem Cottbusu te dni poteka 21. mednarodni filmski festival, ki je namenjen filmskim produkcijam iz Vzhodne Evrope. V programu Vzhodna Evropa v regijah, ki vključuje filme, ki se ukvarjajo z različnostjo kultur in drugačno obravnavo lastne zgodovine, bodo po izboru selektorja Bernda Buderja prikazali tudi film Piran - Pirano Gorana Vojnoviča.

Vojnovičev film je bil v oktobru prikazan tudi na 27. mednarodnem filmskem festivalu v Aleksandiji, je sporočila Nerina T. Kocjančič s Slovenskega filmskega centra.

V programu nacionalni hiti pa bo imelo nemško občinstvo priložnost videti slovensko filmsko uspešnico Gremo mi po svoje Mihe Hočevarja. Film je bil pred tem prikazan na 4. mednarodnem filmskem festivalu v srbskem Leskovcu.

Na festivalu, ki se bo sklenil v nedeljo, 6. novembra, se za nagrade v skupni višini 76.500 evrov poteguje 140 del iz 33 držav. Devet filmov bo v Cottbusu doživelo svetovno premiero, šest mednarodno in 43 nemško premiero, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V tekmovalnem programu celovečercev bo prikazanih deset filmov iz osmih držav, predvsem s Poljske in Rusije. Filmi se potegujejo za glavno nagrado v vrednosti 20.000 evrov in steklen ženski kipec. V tekmovalnem programu kratkih filmov se za nagrado poteguje osem filmov iz osmih držav.