Slovenija 2.11.2011 12:59

V Konzorciju razstava stripov Podmazzane zgodbe

Ljubljana, 2. novembra - V knjigarni Konzorcij bodo ob 18. uri odprli razstavo stripov Podmazzane zgodbe. Na ogled bodo izvirna stripovska dela po literarnih predlogah Mihe Mazzinija. Zbirko, ki je izšla kot posebna izdaja revije Stripburger, so ustvarili Jakob Klemenčič, Damijan Stepančič, Matej Kocjan Koco, Grega Mastnak, Andrej Štular, Marko Kociper in Kaja Avberšek.

Letošnja sedma izdaja revije Stripbruger je nastala po vzoru stripovske antologije Deveta soba iz leta 2008, ki je bila posvečena poeziji in prozi Vinka Möderndorferja. Tokrat je sedem slovenskih ustvarjalcev "s stripom podmazzalo" enako število Mazzinijevih zgodb.

Štiri zgodbe so iz zbirke Godbe, ki je v samozaložbi izšla leta 1989. Mastnak je priredil in zrisal zgodbo iz Trenutkov spoznanja, Avberškova je ustripila zgodbo iz knjige Duhovi, Štular pa je "podmazzal" zgodbo z naslovom James Augustine Aloysius Joyce iz antologije Noč v Ljubljani.

Zbirka stripov prinaša nabor raznolikih avtorskih pristopov, ki se kažejo tako v načinu podajanja zgodbe kot v likovnem izrazu. Skozi zgodbe, začinjene s ščepcem humorja, se izrisujejo raznoliki glavni značaji, so sporočili iz Strip Corea/Foruma Ljubljana.

Mazzini je avtor 14 knjig, prevedenih v osem tujih jezikov, ter avtor devetih računalniških priročnikov. Njegova literarna dela so bila uvrščena v več antologij. Za svoje delo je prejel številne nagrade. Je avtor scenarijev za dva nagrajena celovečerna filma in režiser štirih kratkih filmov. Predava pisanje filmskih scenarijev. Zaposlen je kot računalniški svetovalec.

Ob razstavi, ki bo na ogled do 11. novembra, bodo prihodnji torek, 8. novembra, prav tako ob 18. uri v okviru cikla Dialogi pripravili pogovor z Avberškovo in Stepančičem, ki ga bo vodil Bojan Albahari.