Slovenija 6.11.2011 9:00

V Mariboru prihodnjo jesen gostovanje iz britanske galerije Tate

Maribor, 6. novembra - Umetnostna galerija Maribor (UGM) v sodelovanju s prestižno britansko galerijo Tate pripravlja pregledno razstavo o razvoju risbe od začetka 20. stoletja do danes. Na ogled jo bodo postavili ob slovesnem odprtju nove stavbe UGM predvidoma jeseni 2012.

Maribor. Umetnostna galerija Maribor (UGM). Foto: Bojan Šuštar/STA Arhiv STA

Maribor.
Umetnostna galerija Maribor (UGM).
Foto: Bojan Šuštar/STA
Arhiv STA

"Koncept predvideva razvoj črte oziroma spremembe v dojemanju risbe. Zato bodo vključena tudi majhna presenečenja, kot je na primer skulpturno delo, ki obravnava linijo na način, kot jo razume risba," je za STA pojasnila direktorica UGM Breda Kolar Sluga.

Razstava z naslovom Sledenje obrisu bo obsegala okoli 200 del različnih formatov. Koncept je zasnovala britanska stran, mariborska stran pa sodeluje pri izboru razstavljenih del. Po besedah direktorice bodo med drugim vključevala dela znanih umetnikov, kot so Paul Cezanne, Pablo Picasso in Andy Warhol.

"Želimo si, da bi z novo galerijo v polni meri dopolnili program evropske prestolnice kulture (EPK). Mislim, da je tovrstna predstava evropske umetnosti pravi odgovor na začrtane smernice EPK, tudi v smislu nove podobe mesta, ki postaja novo kulturno središče in nova turistična destinacija," je pojasnila. Dodala je še, da je cilj razstave privabiti v novo UGM ne le domače občinstvo, ampak širše, "nekje 250, 300 kilometrov" od Maribora.

Novo UGM bodo postavili na območju nekdanje tekstilne tovarne na desnem bregu Drave, kjer je bilo sprva načrtovano Mariborsko kulturno središče (Maks) kot osrednji prireditveni prostor za EPK. Zaradi zapletov z lastniki zemljišča in madžarskimi arhitekti na Lentu, kjer je bila sprva predvidena nova galerija, ter nepripravljenosti države za sofinanciranje Maksa so se na mariborski občini na začetku tega leta odločili, da UGM spojijo z Maksom.

Direktorica UGM, mariborski podžupan Janez Ujčič in direktor družbe ZIM Matjaž Knez so 25. oktobra na Ruški cesti 45 v Mariboru položili temeljni kamen za skupen objekt. Graditi naj bi ga začeli prihodnji teden, stal pa naj bi najkasneje jeseni 2012.