Svet 2.11.2011 14:57

Goncourtova nagrada za profesorja biologije

Pariz, 2. novembra - Najpomembnejše francosko literarno priznanje, Goncourtovo nagrado, letos dobi profesor biologije Alexis Jenni za svoj prvenec "L'Art francais de la Guerre". Knjiga govori o francoskih kolonialnih vojnah v Alžiriji in jugovzhodni Aziji. Nagrado Renaudot, ki jo podeljujejo istega dne, pa prejme pisatelj Emmanuel Carrere za delo "Limonov".

Dobitnika nagrade Goncourt so razglasili danes, in sicer, kot veleva tradicija, v restavraciji Drouant v Parizu. Oseminštiridesetletni profesor biologije je žirijo prepričal v prvem krogu; zanj je glasovalo pet, proti pa trije člani.

Nagrajenec dobi simbolnih deset evrov, vendar pa mu je zagotovljena visoka naklada in dobra prodaja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nagrado, ki jo podeljujejo od leta 1903, so v preteklosti dobili Marcel Proust, Simone de Beauvoir in Marguerite Duras. Lani jo je prejel Michel Houellebecq za roman "La Carte et Le Territoire".

Nagrado Renaudot, ki jo navadno podelijo ob istem času, je tokrat dobil Emmanuel Carrere za potret Eduarda Limonova, underground idola v času Leonida Brežnjeva, emigranta v New Yorku, pisatelja v Parizu in ustanovitelja ekstremne nacionalistične stranke v Rusiji.