EPK 2012 5.11.2011 10:00

Napovedan še posebej bleščeč začetek EPK

Maribor, 5. novembra - Prireditelji evropske prestolnice kulture (EPK), ki jo bo prihodnje leto gostil Maribor s partnerskimi mesti, za začetek tega projekta napovedujejo še posebej bleščeč program. Slovesno odprtje bo v soboto, 14. januarja 2012, s spektaklom na Dravi v Mariboru, ki mu bo dan kasneje sledila premiera opere Črne maske.

Ljubljana. Programski direktor zavoda Maribor 2012 - EPK Mitja Čander. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Programski direktor zavoda Maribor 2012 - EPK Mitja Čander.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

"Otvoritveni konec tedna je pomembno sporočilo domači in tuji javnosti, zato ga bomo poskušali narediti toliko bolj zanimivega," je pred dnevi pojasnil programski direktor zavoda Maribor 2012 Mitja Čander.

Dogajanje se bo pričelo v petek, 13. januarja 2012, ko bo odprtje kulturnih ambasad. Kot prvi se bosta predstavili Finska in Estonija, ki sta letos nosilki naziva EPK. "Računamo tako na razstavo kot na poseben performans," je povedal Čander.

Obenem so za petek v načrtu še različni dogodki za mlade, med drugim zabava z elektronsko glasbo, s tem da morajo pri tem še doreči prizorišča.

Slovesno odprtje EPK bo v soboto. "Takrat se bodo zgodile določene intervencije v prostor, ki bodo celoletne narave," je povedal Čander. Med drugim naj bi z osvetljenimi baloni označili vsa glavna prizorišča EPK in vklopili "svetlobno obzidje", ki bo označevalo potek srednjeveškega obzidja mesta.

Zvečer tega dne bo veliko odprtje na Dravi. "To bo neke vrste interier v eksterierju in upam, da bomo tako lahko Dravo kot izjemno pomemben simbolni element mesta izpostavili skozi zgodbo. Tukaj nekateri pogovori še potekajo, zato bi z več podrobnostmi še nekoliko počakal," je dodal.

Zaključek otvoritvenega konca tedna bo premiera opere Črne maske slovenskega skladatelja Marija Kogoja v nedeljo zvečer. Gre za koprodukcijo mariborske in ljubljanske opere v režiji Janeza Burgerja in pod glasbenim vodstvom Uroša Lajovica.

"Verjamem, da bo otvoritveni konec tedna pokazal našo ambicioznost in hkrati raznovrstnost pri dojemanju celotne zgodbe," je še menil Čander.