Slovenija 2.11.2011 16:28

Košakov novi celovečerec Stanje šoka: Komedija o tranzicijskih zablodah

Ljubljana, 2. novembra - V Slovenski kinoteki je bila danes novinarska projekcija tretjega celovečerca režiserja in scenarista Andreja Košaka Stanje šoka. Prepričan sem, da je to pošten, komunikativen film z dovolj emocij, jugo-humorja in s humanim sporočilom, ki v kino prihaja ob pravem času, je za STA dejal Košak. Premiera bo 8. novembra v ljubljanskem Koloseju.

Ljubljana. Slovenski režiser Andrej Košak. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Slovenski režiser Andrej Košak.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Prvi prizori filma so umeščeni v Ljubljano leta 1986. Ob praznovanju 1. maja dobi kovinostrugar Peter Zmazek v tovarni naziv "samoupravljalca leta" in družbeno stanovanje na Fužinah: od silnega šoka pade v stanje otrplosti za celo desetletje. Vlogo Petra igra dobitnik letošnje vesne za posebne dosežke Martin Marion. Kot je zapisala žirija 14. festivala slovenskega filma, je prejel nagrado za impresivno in neobremenjeno pojavnost.

Marion, ki trenutno živi v Berlinu, deluje tudi kot glasbenik, tekstopisec, mojster improvizacije in pantomime. Šolal se je v ZDA na American Academy of Dramatic Arts v Pasadeni, na losangeleški University of Southern California in na The National Theatre Conservatory v Denverju. Kot je dejal za STA, se je čez Atlantik podal na šolanje, potem ko ni bil sprejet na AGRFT v Ljubljani. S Košakom sta sodelovala že pri njegovem kratkem filmu Dot com (2007).

Ko Peter v psihiatrični ustanovi sanja svoj komunistični raj, razpade nekdanja skupna država, hkrati pa njegova družina. Peter se zbudi v trenutku, ko se njegova žena Marica poroči z njegovim najboljšim prijateljem Jovom. Marico igra Urška Hlebec, ki je med drugim zaigrala v filmih Moj ata, socialistični kulak (1987), Donator (1989), Operacija Cartier (1991) ter Morana (1993). Jovota igra eden najbolj znanih in priljubljenih srbskih igralcev Nikola Kojo.

Začne se grenko-sladka komedija zmešnjav in soočenje z modernim svetom, v katerem prevladujejo prej neznana tehnologija, sumljivi poslovneži in novodobni politiki. Kot je dejal Košak, je z vlogo ustanovitelja Slovenske radikalne stranke, ki ga igra Primož Petkovšek, hotel prikazati primitivizem skrajno desničarskih politikov.

Po Košakovih besedah je film žanrsko umeščen nekje med komedijo in melodramo, vendar ni želel, da bi bila glavna vloga nekakšna karikatura. "Mislim, da sem naredil relevanten film, ki govori o situaciji v Sloveniji danes, ko se vsi od filozofov do političnih strank sprašujejo, kako naprej, kako to družbo urediti," je za STA povedal Košak. Po njegovi oceni kritiki verjetno filma ne bodo najbolje sprejeli, vendar verjame, da je naredil pošten, komunikativen film z dovolj emocij, jugo-homorja in s humanim sporočilom.

Po njegovih besedah smo v Sloveniji dve desetletji gledali pravnike in ekonomiste, ki so govorili o pravni državi in ekonomskem razcvetu, vendar danes vidimo, da je Slovenija znotraj ekonomsko gnila, pravne države ni oziroma sta dve. Zato je prepričan, da film prihaja ob pravem času, da postavi relevantna vprašanja in težko temo prikaže na lahkoten način.

Kot je za STA pojasnil producent Daniel Hočevar, je Slovenski filmski center prispeval 780.000 evrov, ostali slovenski koproducenti še približno 400.000 evrov, skoraj 800.000 evrov pa so prispevali mednarodni koproducenti iz Srbije, Makedonije, BiH in sklad Euroimages. Film bo prikazan v vseh koprodukcijskih državah, želja pa so gostovanja na festivalih in v drugih državah, je še dejal Hočevar.

In v kakšen svet bi se Košak zbudil, če bi zdaj "zaspal" za deset let? "Verjetno bi bil to film o bioloških in genskih spremembah, verjetno bodo imeli vsi vgrajene čipe," je še povedal Košak.