Slovenija 2.11.2011 16:36

Besedilo Vražja detelja Tomaža Hostnika izbrano za Južnoslovansko čitanko

Ljubljana, 2. novembra - Slovenska komisija je v sklopu mednarodnega natečaja za dramsko besedilo, namenjeno mladim od 14. leta dalje, izbrala besedilo Tomaža Hostnika Vražja detelja. Natečaj je razpisal Gledališki epicenter srednje in jugovzhodne Evrope z londonskim gledališčem Company of Angels. Hostnikovo dramsko besedilo bo objavljeno v Južnoslovanski čitanki.

Strokovna komisija v sestavi Milena Mileva Blažić, Mateja Pezdirc Bartol, Jera Ivanc in Blaž Lukan je izmed 17 prispelih besedil obravnavala tri besedila; poleg Vražje detelje sta bili v ožjem izboru še Pesem mojega očeta in Randevu, so sporočili iz Lutkovnega gledališča Ljubljana.

Mednarodni natečaj, ki je bil anonimen, je hkrati potekal v sedmih državah: Bosni in Hercegovini, Bolgariji, Črni Gori, na Hrvaškem, v Srbiji, Makedoniji in Sloveniji. Upoštevali so še neobjavljena in neuprizorjena dramska besedila.

Nagrajena dramska besedila bodo v izvirniku in v angleškem prevodu natisnjena v Južnoslovanski čitanki, katere promocija bo potekala novembra prihodnje leto v državah srednje in jugovzhodne Evrope ter v Londonu. Obenem bodo nagrajena dela uprizorjena v enem od gledališč za mlade, ki je član Gledališkega epicentra.

Z natečajem želijo organizatorji projekta vzpodbuditi dramsko ustvarjalnost za mlade v južnoslovanskih državah, omogočiti prepoznavnost dramskih avtorjev v regiji ter pospešiti uprizarjanje novih dramskih besedil v gledališčih izven omenjenih držav.

Gledališki epicenter srednje in jugovzhodne Evrope s pomočjo izdaj gledaliških čitank predstavlja in podpira dramsko ustvarjalnost za otroke in mlade v regiji ter vzpodbuja dramsko pisanje avtorjev iz drugih regij. Izdal je že Nemško, Poljsko in Britansko čitanko, piše na spletni strani LGL.