Svet 2.11.2011 17:31

Unesco: Konec ameriškega financiranja bo oslabil organizacijo

Pariz, 2. novembra - Generalna direktorica Organizacije Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) Irina Bokova je danes dejala, da bo ameriška ustavitev denarnih prispevkov za organizacijo "oslabila" in "spodkopala" njeno delovanje, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Slovenj Gradec. Unesco logotip. Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA Arhiv STA

Slovenj Gradec.
Unesco logotip.
Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA
Arhiv STA

Bokova je obenem poudarila, da Unesco deluje v skladu z "osnovnimi interesi" ZDA, pri čemer je omenila usposabljanje novinarjev v Iraku, Tuniziji in Egiptu ter programe opismenjevanja za policiste v Afganistanu.

ZDA so odločitev o ustavitvi prispevkov v vrednosti 60 milijonov dolarjev za november sicer sprejele le nekaj ur po ponedeljkovem sprejetju polnopravnega članstva Palestincev v organizaciji.

Po navedbah Bokove bo zaustavitev ameriškega financiranja, ki predstavlja 22 odstotkov letnega financiranja organizacije, "takoj vplivalo na našo sposobnost izvajanja programov na ključnih področjih: pri doseganju splošne izobrazbe, podpori novih demokracij in boju proti ekstremizmu".

Bokova je ob tem poudarila, da je Unesco edina mednarodna organizacija z izobraževalnim programom o holokavstu, ki se uporablja po vsem svetu. "Z uporabo sredstev ZDA in Izraela Unesco razvija učni program, ki zagotavlja, da holokavst ne bo nikoli pozabljen," je dejala generalna direktorica organizacije.

Medtem je tretji največji financer organizacije, Nemčija, že potrdila, da bo nadaljevala s financiranjem Unesca. Nemčija, ki je tako kot ZDA glasovala proti članstvu Palestincev v organizaciji, sicer za Unesco letno prispeva 23 milijonov evrov.

Skupno je za članstvo Palestincev v Unescu glasovalo 107 držav, med njimi tudi Slovenija, 14 jih je bilo proti, 52 držav pa se je glasovanja vzdržalo.