Slovenija 5.11.2011 9:00

Ljubljana gosti skupščino Evropskega skladateljskega foruma

Ljubljana, 5. novembra - Društvo slovenskih skladateljev (DSS) bo od danes do ponedeljka gostilo letno skupščino Evropskega skladateljskega foruma (ECF) z vsemi spremljajočimi prireditvami. Eden glavnih dogodkov bo nedeljska okrogla miza o najaktualnejšem dogajanju na področju avtorskih pravic in zastopanosti skladateljev na evropski ravni.

Okroglo mizo na Univerzi v Ljubljani bo vodil predsednik ECF Klaus Ager, ki je hkrati tudi predsednik Avstrijskega skladateljskega društva in sopredsedujoči v Evropski zvezi skladateljev in piscev besedil (ECSA).

O avtorskih pravicah bodo govorili predsednik Evropskega združenja skladateljev popularne glasbe in izvršni predsednik ECSA Alfons Karabuda, tretji sopredsedujoči ECSA s strani Evropskega združenja ustvarjalcev filmske glasbe in glasbe za medije Bernard Grimaldi, član upravnega odbora ECF in donedavni predsednik upravnega odbora enega od dveh nizozemskih društev za zaščito avtorskih pravic Konrad Boehmer ter generalni sekretar ECSA Patrick Ager.

V nedeljo, 7. novembra, bo mogoče prisluhniti tudi predstavitvi Evropskega orkestra za sodobno glasbo (European Contemporary Composers Orchestra - ECCO), ki deluje pod pokroviteljstvom ECF, sedež pa ima na skladateljskem društvu v Ljubljani.

V ponedeljek bodo na skupščini predstavili še eno od akcij ECF - "Composers Factory". Gre za idejo o povezovanju dobrih praks ustvarjalnega glasbenega dela z otroki v razredu. Prvič v tem okviru sploh bodo trije vidni predavatelji in skladatelji Helmut Erdmann iz Nemčije, Petra Sachsenheimer iz Avstrije in David Stoll iz Velike Britanije predstavili tri različne pristope k takšnemu delu.

Sobotni in nedeljski večer bosta v znamenju trilateralne izmenjave DSS s sorodnima društvoma iz Srbije in Makedonije. Koncertna sporeda bosta sicer prilagojena skladateljski konferenci in bosta tako poleg del skladateljev iz Srbije, Makedonije in Slovenije vsebovala tudi dela skladateljev iz drugih držav članic ECF, so sporočili z DSS.