Slovenija 4.11.2011 10:01

V SSG Trst v novo sezono z Gavranovimi Šoferji za vse čase

Trst, 4. novembra - Novo sezono Slovenskega stalnega gledališča (SSG) v Trstu bo drevi ob 20.30 uvedla premiera komedije hrvaškega avtorja Mira Gavrana Šoferji za vse čase. Za začetek v humorističnem duhu je režiser Boris Kobal izbral tekst, v katerem bo vsak zlahka prepoznal domače situacije in pogovore o politiki in pokvarjenosti današnje družbe.

Šoferji za vse čase je zgodba o korupciji v malem formatu, o ambicijah, stereotipnih pogledih pa tudi naivnih življenjskih strategijah preprostih ljudi. S prepričanjem, da se preko poznanstev, izsiljevanja ali goljufije vse poti skrajšajo, se trije vozniki, željni napredovanja, podajo v podjetniško pustolovščino, a sreča jim ni posebno naklonjena, zgodba se razvije v čisto nepričakovano smer.

Predstava na duhovit način namiguje na podobne situacije iz vsakdanje kronike, ki s svojimi mehanizmi postanejo vzor tudi za veliko manj spretne manipulante iz bližnjih krajev, ki se imenujejo Franček, Štefka, Niko in Adi, so o predstavi zapisali v gledališču.

Kobal, od letošnje sezone eden od umetniških vodij tržaškega gledališča, je kot avtor prevoda in priredbe zgodbo z uporabo narečja in z duhovitim prikazom domače obarvanega družinskega vsakdana prikrojil tržaškemu okolju. Šoferji za vse čase je satira o potrebi posameznikov, da v času gospodarske tranzicije ropajo in kradejo, kjer se le da, po preprosti Frančkovi morali: "Jest sem mali človek, jest ne delam zgodovine, se ji pa lahko prilagodim."

Kobalovi "šoferji za vse čase" so igralci Vladimir Jurc, Primož Forte in gost Tarek Rashid v vlogi Adija - alias Sadam el Yemenija. V predstavi nastopajo še Borštnikova nagrajenka Minu Kjuder, ki se po nekajletni odsotnosti vrača na tržaški oder, Lara Komar, Nikla Petruška Panizon in Maja Blagovič. Scenografijo podpisuje Peter Furlan, kostumografka je Petra Gruden. Za prevod v tržaško narečje je poskrbela Patrizia Vascotto.

Dramatik, romanopisec in mladinski avtor Miro Gavran (1961) je najbolj prevajani hrvaški književnik v zadnjih 15 letih. Njegova dela so prevedena v 35 jezikov. Do zdaj je imel približno 200 premier povsod po svetu. Na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Zagrebu je diplomiral iz dramaturgije. V zagrebškem gledališču Teater & TD je bil dramaturg in ravnatelj. Leta 2002 je s soprogo, igralko Mladeno Gavran, ustanovil Teatar Gavran, kjer vsako leto uprizorijo po eno od njegovih iger s približno 100 reprizami.

Prejel je več književnih in gledaliških nagrad doma in v tujini, med njimi nagrado Central European Time (1999), ki jo podeljujejo najboljšim srednjeevropskim piscem za celotni književni opus ter nagrado evropski krog (2003) za uveljavitev evropskih vrednot v knjižnih besedilih.