Slovenija 4.11.2011 9:52

V programu ljubljanske Drame Brechtov Arturo Ui namesto Vampirjev

Ljubljana, 4. novembra - V SNG Drama Ljubljana so z repertoarja za sezono 2011/12 umaknili predstavo Vampirji, ki naj bi jo po Stockerjevem romanu režiral Diego de Brea. Namesto Vampirjev bodo v Drami v koprodukciji s Cankarjevim domom in EPK Maribor na oder postavili igro Ustavljivi vzpon Artura Uia Bertolta Brechta v režiji Eduarda Milerja. Premiera bo 20. januarja.

Ustavljivi vzpon Artura Uia je Brechtova satirična alegorija vzpona Adolfa Hitlerja, napisana kot kronika vzpona tipičnega gangsterja iz Chicaga iz 30. let minulega stoletja. V karikiranem svetu poslovnežev in gangsterjev je zlahka mogoče prepoznati osebe, ki so diktatorja dejansko obkrožale.

Brecht je igro Ustavljivi vzpon Artura Uia napisal leta 1941 z didaktičnimi nameni - da bi ameriškemu občinstvu predstavil jasno vzročno-posledično analizo dogajanja zadnjega desetletja v Nemčiji in opozoril na dejstvo, da je Hitler doživel enostaven, hiter in povsem zaustavljiv vzpon, ki so ga omogočile lastnosti kapitalizma, psihološki mehanizmi naroda, soočenega z ogroženo eksistenco in koruptivne metode akumulacije moči, so sporočili iz ljubljanske Drame.

Igra Ustavljivi vzpon Artura Uia je bila prvič uprizorjena leta 1958, po Brechtovi smrti. V slovenščino jo je prevedel Marijan Kramberger, pod adaptacijo drame in dramaturgijo pa se podpisuje Žanina Mirčevska. V vlogi Artura Uia bo nastopil Jurij Zrnec. Premiera predstave bo 20. januarja v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.