Slovenija 4.11.2011 15:26

Začetek Sušnikovih dni, posvečenih 160-letnici Mohorjeve družbe

Prevalje, 4. novembra - V avli Družbenega doma na Prevaljah se bodo ob 18. uri z odprtjem fotografske razstave Toma Weissa z naslovom Cerkve v Podjuni pričeli 14. Sušnikovi dnevi, posvečeni 160. obletnici ustanovitve Mohorjeve družbe. Do 18. novembra bodo v sklopu dnevov predstavili knjigo, organizirali srečanje doktorjev znanosti in pripravili tri glasbene dogodke.

Odprtju razstave bo drevi ob 18.30 v mali dvorani Družbenega doma sledila predstavitev knjige Iztoka Ilicha z naslovom Mohor in Korotan - Fran Saleški Finžgar in Mohorjeva. Na predstavitvi bosta sodelovala avtor in urednik Mohorjeve v Celovcu Adrijan Kert, so v programu prireditve zapisali organizatorji, Kulturno društvo Mohorjan s Prevalj.

Letošnji dnevi so namreč posvečeni najstarejši slovenski založbi, Mohorjevi družbi, ki je nastala leta 1851 na pobudo škofa Antona Martina Slomška ter učiteljev Antona Janežiča in Andreja Einspielerja. Družba je od leta 1919 do leta 1927 delovala tudi na Prevaljah, iz te veje pa se je pozneje razvila celjska Mohorjeva družba.

Sušnikovi dnevi se bodo v četrtek, 10. novembra, nadaljevali s srečanjem prevaljskih doktorjev znanosti, v petek, 11. novembra, pa bo v družbenem domu prvi izmed treh glasbenih dogodkov, na katerem bo zazvenela kantata Tadeje Vulc Razdvom - čez gore potujejo večnosti morja. V petek, 18. novembra, bo prav tako v družbenem domu mogoče prisluhniti pevskemu recitalu in spevoigri v treh dejanjih Vinka Vodopivca z naslovom Kovačev študent.

Dneve organizira Kulturno društvo Mohorjan v sodelovanju z občino Prevalje in Javnim skladom RS za kulturne dejavnosti. Poimenovani so po Francu Sušniku, ki je pomembno prispeval h kulturnemu razvoju Koroške v 20. stoletju. Bil je med ustanovitelji gimnazije in knjižnice na Ravnah na Koroškem ter železarskega muzeja, ki je danes del Koroškega pokrajinskega muzeja. Osnovni cilj Sušnikovih dni je predstavitev domače kulturne dejavnosti, pri tem pa organizatorji pogosto sodelujejo tudi s kulturnimi ustvarjalci z Avstrijske Koroške.